ŠEF DIPLOMATIJE EU

Borelj: Historijska odluka EU da građanima Kosova omogući bezvizni režim

Borelj je naglasio da je sada cijeli Zapadni Balkan „viznom liberalizacijom povezan sa šengenskim prostorom“

Žozep Borelj. AP

H. J. I.

2.1.2024

Šef diplomatije EU Žozep Borelj (Josep Borell) nazvao je odluku Evropske unije da građanima Kosova od 1. januara omogući bezvizni režim u šengenskom prostoru "historijskom" i poručio da ona donosi značajnu koristi i Kosovu i Uniji.

- Na snagu stupa historijska odluka EU. Građani Kosova od danas mogu da putuju u EU bez viza. Ovo donosi značajne koristi i Kosovu i EU - objavio je Borelj na društvenoj mreži X.

Borelj je naglasio da je sada cijeli Zapadni Balkan „viznom liberalizacijom povezan sa šengenskim prostorom“.

Odlukom o viznoj liberalizaciji građani Kosova od 1. januara u šengenskom prostoru mogu da borave najviše 90 dana u okviru šest mjeseci bez viza, nakon čega narednih šest mjeseci ne mogu da ulaze u tu zonu.

Krajem 2023. godine Evropska unija na svom zvaničnom sajtu objasnila je da putnici sa Kosova mogu da ulaze više puta u okviru šest mjeseci u šengen zonu, ali najduže u trajanju od 90 dana.

Također, građani Evropske unije moći će bez vize da borave na Kosovu.

- Kosovo je dosljedno ispunjavalo sve kriterijume i kontinuirano je pokazivalo svoju posvećenost. Ovim dostignućem, svi partneri sa Zapadnog Balkana uskoro će imati bezvizni pristup EU - objavljeno je na sajtu EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.