SAOPĆILA ZA NOVU GODINU

Danska kraljica Margreta abdicira kako bi spasila brak svog sina, princa Frederika sa princezom Meri

Odluka danske kraljice ocjenjuje se kao jak mudar potez i pokušaj da porodicu spase katastrofe

Kraljica Margareta II želi sačuvati brak sinu. Daily Mail

Z. K.

2.1.2024

Danska kraljica Margareta II (Margrethe) saopštila je sinoć u televizijskom novogodišnjem govoru da će 14. januara ove godine abdicirati i predati krunu prestolonasljedniku Frederiku.

Viđen s rijaliti zvijezdom

Odmah se naslutilo da se iza toga krije njena želja da spase porodicu nakon navodne afere svog sina koja je neusmnjivo uzdrmala njegov brak sa princezom Meri (Mary) iako prema anketama čak 74 posto Danaca ima lijepo mišljenje o njemu (nakon svega), kao i generalno o dvoru (70 posto).

Odluka danske kraljice ocjenjuje se kao jak mudar potez i pokušaj da porodicu spase katastrofe, koju je pokrenuo skandal. Stručnjaci su za „Daily Mail“ rekli da je kraljica namjerno bacila "ogromnu bombu" u pravo vrijeme kako bi osigurala budućnost danske kraljevske porodice i svog "najvećeg bogatstva", snahe Meri.

Prestolonasljednik Frederik viđen je prije nekoliko mjeseci u Španiji sa rijaliti zvijezdom Henovevom Kazanovom, što je pokrenulo glasine o preljubi. Njegov brak sa omiljenom princezom Meri traje od 2019. godine. Imaju četvoro djece.

- Smatram da je Margareta možda bila zabrinuta da je brak njenog sina u problemima i morala je da uradi nešto - rekao je Fil Dampijer (Phil Dampier).

Kraljica je uvijek mislila da je Meri dragocjena vrijednost kraljevske porodice i bojala se da bi princeza mogla da ode što bi bilo katastrofa. Sada se nada da će Frederik i Meri izgladiti sve nesuglasice i raditi zajedno kao novi kralj i kraljica.

- Nikada nisam pomišljao da će kraljica abdicirati i ovo je za mnoge Dance bio potpuni šok. Ne mogu, a da ne pomislim da to ima veze sa nedavnim glasinama o prestolonasljedniku Frederiku koji je proveo noć sa meksičkom rijaliti zvijezdom. Meri je nedavno boravila kod kuće u svojoj rodnoj Australiji i bila je tamo sa djecom, ali Frederik im se pridružio tek nakon nekoliko dana. Činilo se da je uplakana i objavila je objavila nekoliko dirljivih tvitova - rekao je Dampijer.

Preljubnička afera

Da je preljubnička afera imala utjecaj, smatra i Ričard Ficvilijams (Richard Fitzwilliams) koji je dodao da je odluku možda izazvala i operacija leđa koju je kraljica imala u februaru, ali je dodao: „Uvijek je ranije odbijala ideju o abdiciranju."

- Princ Frederik ima 55 godina, a princeza Meri 51 godinu. Možda je dobro izračunala da starenje monarhije nije dobra ideja, pogotovo ako bi vladala još desetak godina. Njeni instinkti su oštroumni jer monarhija trenutno uživa javnu podršku od oko 80 posto, što je fenomenalno - piše „Daily Mail“.

Kraljica je 52 godine bila na prijestolju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.