NAGLI POTEZ

Iranska trgovina naftom s Kinom u problemu jer Teheran zahtijeva povećanje cijene

Smanjenje pošiljke iranske nafte, koja čini oko 10 posto kineskog uvoza sirove nafte

Iranska trgovina naftom. Irna

D. R.

5.1.2024

Kineska trgovina naftom s Iranom je u zastoju jer Teheran zadržava isporuke i zahtijeva povećanje cijene za svog glavnog klijenta.

Smanjenje pošiljke iranske nafte, koja čini oko 10 posto kineskog uvoza sirove nafte i koja je dosegla rekord u oktobru 2023. godine, mogle bi podići i globalne cijene i smanjiti profit kineskih rafinerija.

Ovakav nagli potez, koji je jedan izvršni direktor industrije nazvao "blokadom", mogao bi također predstavljati povratnu akciju nakon američkog odricanja od sankcija venecuelanskoj nafti, što je preusmjerilo isporuke od južnoameričkog proizvođača u SAD i Indiju, podižući cijene za Kinu, dok su se isporuke smanjile.

Smanjuju popuste

Nacionalna iranska naftna kompanija, kinesko ministarstvo trgovine i američko ministarstvo finansija nisu odmah odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Početkom prošlog mjeseca iranski distrbuteri sirove nafte rekli su kineskim kupcima da smanjuju popuste za decembarske i januarske isporuke iranske nafte na između 5 i 6 dolara po barelu ispod datiranog Brenta, reklo je Reutersu pet trgovaca koji trguju naftom ili su upoznati sa transakcijama.

Došlo do zastoja

Ti poslovi su sklopljeni u novembru prošle godine uz popuste od oko 10 dolara po barelu, rekli su trgovci.

- Ovo se smatra ozbiljnim neizvršenim obavezama, a naredba za povećanje cijena je očigledno došla iz centrale u Teheranu dok oni zadržavaju isporuke i posrednicima - rekao je izvršni direktor distributerske kompanije sa sjedištem u Kini.

Izvršni direktor kineskog posrednika koji nabavlja naftu direktno iz Irana rekao je da ova članica OPEC-a "koči neke isporuke", što je dovelo do "zastoja" između kineskih kupaca i iranskih dobavljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.