NIJE ZNAO ČAK NI BAJDEN

Zvaničnici Bijele kuće pobjesnili zbog propusta: Šef Pentagona bio danima u bolnici prije nego su oni saznali

Vijest o Ostinovom zdravstvenom stanju šokirala je osoblje Bijele kuće

Lojd Ostin. AP

N. H.

7.1.2024

Lojd Ostin (Lloyd Austin), ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, tri dana je proveo na hospitalizaciji, a posebno je privuklo pažnju da je zato američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) saznao tek tri dana kasnije. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) i drugi visokorangirani zvaničnici Bijele kuće nisu bili upoznati o zdravstvenom stanju Ostina, piše magazin Politico.

- Ako Džejk nije znao, nema šanse da je predsjednik znao. Ko bi mu rekao za Ostinovo stanje ako ne Džejk? - rekao je jedan od izvora. 

Vijest o Ostinovom zdravstvenom stanju šokirala je osoblje Bijele kuće, jer nisu znali da se šef Pentagona suočava sa zdravstvenim problemima. 

Uposlenike Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a također je iznenadilo što je Pentagonu bilo potrebno toliko vremena da obavijesti. 

Ostinova hospitalizacija stigla je u burnom periodu za američku vojsku, pošto se suočavaju sa svakodnevnim napadima na Bliskom istoku.

- Ostin je poznat po svojoj privatnosti i često se "krio" od medijske pažnje kao general, a i sada kao šef Pentagona. Ta strategija se pokazala kao dobra jer je zadržao povjerenje predsjednika Bajdena i smatra se ključnom figurom u održavanju podrške Zapada za isporuku oružja Ukrajini -  zaključuje Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.