ALASKA AIRLINES

Avion kojem je otpao dio trupa u letu nekoliko dana ranije dobijao upozorenja

Snaga eksplozije bila je tolika da je došlo do otvaranja vrata pilotske kabine te su stvari odletjele iz kabine

Na letu je bilo 177 putnika i članova posade, niko nije povrijeđen. BBC

H. J. I.

8.1.2024

Alaska Airlines uveo je ograničenja za Boeingov avion kojem je otpao dio otvora na trupu. Istražitelji su objavili da su upozorenja o pritisku bila poslana danima prije incidenta u petak, javlja BBC. 

171 avion prizemljen

Podsjećamo, nakon što je ostao bez dijela trupa, avion Boeing 737 Max 9 hitno je sletio u Portland u Oregonu. Na letu je bilo 177 putnika i članova posade, niko nije povrijeđen.

171 avion istog tipa i dalje je prizemljen po uputama Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA), dok se sigurnosne provjere nastavljaju. Prije subotnje intervencije FAA-e Alaska Airlines je nakratko vratio neke od svojih Boeinga u promet, rekavši da "nisu otkrili ništa zabrinjavajuće".

Predstavnica FAA-e rekla je na press konferenciji da su piloti prijavili svjetla upozorenja za pritisak na tri prethodna leta koja je odradio Boeing Max 9 Alaska Airlinesa, koji je bio uključen u incident. Donesena je i odluka o ograničenju dugih letova iznad vode, kako bi se avion "mogao vrlo brzo vratiti u aerodrom" u slučaju da se upozorenja ponove.

Otvorila se i vrata pilotske kabine

Još uvijek nije sasvim jasno postoji li veza između problema koji su doveli do tih upozorenja i problema koji je uzrokovao eksploziju 5. januara, a avion je bio potpuno nov jer je isporučen Alaska Airlinesu u oktobru. Tada ga je FAA ocijenila ispravnim.

Na konferenciji za medije izneseni su i novi detalji o samom incidentu koji su putnici opisali kao "zastrašujuć" i "haotičan". Snaga eksplozije bila je tolika da je došlo do otvaranja vrata pilotske kabine te su stvari odletjele iz kabine.

Dio trupa koji se odvojio je pronađen, i to u dvorištu jednog učitelja u Portlandu. Pronađeni dio težak je čak 27 kilograma s prozorom, a inače se može koristiti kao izlaz u nuždi. Također su pronađena dva mobilna telefona za koja se vjeruje da su ispala iz letjelice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.