OLABAVLJENI ŠARAFI

Boeing 737 Max opet prati loš glas: Dvije kompanije detektovale problem

Nekoliko sati nakon incidenta na letu ''Alaska Airlinesa'', FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Bong 737 Max 9 koji su u upotrebi

Boeing 737 Max opet prati loš glas. Platforma X

H. J. I.

9.1.2024

Kakva sudbina zaista čeka Boeingov avion 737 Max, nakon tolikih pehova? Podsjećamo, ovaj model je bio povučen jer je 2018. izazvao nesreću u Džakarti, a onda 2019. u Etiopiji. Život je izgubilo ukupno 346 osoba. Inače, avion je ušao u upotrebu u maju 2017. godine.

Labavi šarafi

U više navrata, potom, Boeing je pokušavao da uvjeri putnike da je s avionom sve u redu i da je ponovo spreman za letenje, međutim... 

Američka avio-kompanija ''United Airlines'' saopštila je 8. januara ove godine da su pronađeni labavi šarafi na nekoliko letjelica Boing 737 Max 9, tačnije na istom modelu aviona koji je koristila ''Alaska Airlines'' kada su prozor i dio trupa letjelice u petak eksplodirali u vazduhu. Dakle, dvije avio-kompanije su prijavile probleme u vezi s ovim modelom.

- Pošto smo u subotu počeli preliminarne inspekcije, pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata, na primjer, šarafe kojima je bilo potrebno dodatno zatezanje. Ove nalaze će ispraviti naš tehnički tim kako bi se avion bezbjedno vratio u službu - saopštio je "United", a prema pisanju Reutersa, Federalna uprava za avijaciju SAD (FAA) i Boing nisu komentarisali te navode.

Prizemljen 171 avion

Nekoliko sati nakon incidenta na letu ''Alaska Airlinesa'', FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Bong 737 Max 9 koji su u upotrebi, uključujući sve one koje koriste "Alaska" i "United", dok inspekcije na letjelicama ne budu završene.

''Alaska Airlines'', inače, ima 65, a "United" 79 Boingovih 737 Max 9 modela, koji su najnovija verzija dvomotornog aviona - često korištenog na domaćim letovima u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.