PENTAGON

SAD ne planira povući trupe iz Iraka

Nisam upoznat s nikakvim planovima (za povlačenje) u ovom trenutku, rekao je glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrik Rajder

Američka vojska u Iraku. AP

Anadolija

9.1.2024

Nakon izjava iračkih zvaničnika da će "prisutnost koalicijskih snaga predvođenih SAD-om u zemlji biti prekinuta", oglasilo se Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) s porukom da ne planira povući svoje trupe iz te zemlje, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrik Rajder (Patrick Ryder) odgovarao je na pitanja novinara na dnevnoj konferenciji za novinare.

"Nisam upoznat s nikakvim planovima (za povlačenje) u ovom trenutku", rekao je Rajder, dodajući da nastavljaju biti fokusirani na misije Inherent Resolve Operations Joint Task Force (CJTF-OIR), koja je osnovana u okviru borbi protiv ISIS-a.

Rajder je istaknuo da u regiji djeluju na poziv iračke vlade.

Abu Takwa al-Saidi, jedan od vođa Pokreta Nuceba, šijitske milicije povezane s Hashd al-Shaabijem, bliske Iranu, ubijena u američkom zračnom napadu na Bagdad 4. januara.

Iračka vlada odgovornom za napad smatra koaliciju predvođenu SAD-om protiv terorističke organizacije ISIS.

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani (Mohammed Shia al-Sudani), u svojoj izjavi od 5. januara, osudio je američki napad na sjedište Hashd al-Shaabija u Bagdadu i rekao: "Kao vlada, mi smo u procesu pokretanja bilateralne komisije za potpuno okončanje postojanje koalicijskih snaga."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.