1.400 STRANICA

Objavljeni zadnji dokumenti o Epstinu: Na spisku prinčevi, premijeri, direktori...

Najnovija otkrića pokazuju da je Epstin u više od stotinu navrata odbio odgovoriti na upite advokata, uključujući pitanja o navodnoj ucjeni poznatih

Objavljena je peta i posljednja grupa sudskih dokumenata. Index.hr

H. J. I.

10.1.2024

Objavljena je peta i posljednja grupa sudskih dokumenata koji se odnose na pedofila milijardera Džefrija Epstina (Jeffrey Epstein), prenosi BBC. Među 1.400 stranica zapisa nalaze se iskazi Epstina i njegove bivše djevojke Gislane Maksvel (Ghislaine Maxwell).

Najnovija otkrića pokazuju da je Epstin u više od stotinu navrata odbio odgovoriti na upite advokata, uključujući pitanja o navodnoj ucjeni poznatih ljudi.

Dokumenti su objavljeni u sklopu tužbe koju je pokrenula žrtva trgovine ljudima Virdžinija Giufre (Virginia Giuffre). Pravna tužba podignuta je 2015. godine, a zaključena 2017., u kojoj je Kasvel tada osuđena na 20 godina zatvora jer je pomagala Epstinu u zlostavljanju mladih djevojaka. Sudski spisi sadrže prijepis Epstinove izjave iz 2016. u kojoj se više puta pozivao na svoje ustavno pravo iz Petog amandmana.

Tokom ispitivanja, odvjetnik Virdžinije Giufre pitao je Epstina je li joj rečeno da podnese "detaljan izvještaj" o svojim navodnim susretima s poznatim imenima poput princa Endrjua. Advokat je smatrao da se Epstin time namjeravao poslužiti kao "ucjenjivačkim materijalom". Epstin je odbio odgovoriti na bilo koje pitanje, ponavljajući više od 500 puta samo riječ "peti" (amandman). Odbio je čak reći poznaje li Maksvel.

U dokumentima premijeri, naučnici, direktori...

Princ Endrju ranije je rekao da se ne sjeća da je ikada upoznao Virdžiniju Giufre, koja je tvrdila kako joj je rečeno da ima seksualne odnose s njim u nekoliko navrata. Godine 2022. princ joj je platio nepoznat iznos za nagodbu njene tužbe protiv njega zbog seksualnog napada, no učinio je to bez priznanja nedjela ili odgovornosti, stoji u dokumentima.

U svojoj izjavi iz 2016. Giufre je rekla da je za jedan seksualni susret s princem plaćena između 10.000 i 15.000 dolara. Svjedočila je i da joj je jedna medijska organizacija platila 160.000 dolara za dva članka i fotografiju na kojoj je prikazana s princom Endrjuom. Giufre je negirala da je ikad bila podvođena za seks s "predsjednicima", ali je ustvrdila da je bila prisiljena imati seks s "dobro poznatim premijerom".

Odbila je imenovati tu osobu i dodala: 

- Ako samo mogu reći, ja lično znam da je to osoba o kojoj nije dobro razgovarati u javnosti i ne želim izgovoriti njegovo ime.

Giufre je rekla da postoji još jedna osoba koja joj je predstavljena kao princ, osim princa Endrjua, a kojem je bila prodana na jugu Francuske. Giufre se nije mogla sjetit svih detalja, no spomenula je da je koristila Xanax, lijek protiv anksioznosti, kao i ecstasy, kanabis i alkohol.

Profesor s Harvarda, šef Victoria's Secreta...

Drugi muškarci s kojima je rekla da je bila prisiljena na seks uključuju profesora prava na Harvardu Alana Deršovica (Dershowitz), šefa Victoria's Secreta Lesa Veksnera (Wexner), milijardera i ulagača u hedge fondove Glena Dubina (Glenn) i bivšeg američkog mirovnog izaslanika Džodrža Mičela (George Mitchell), a svi su oni negirali njene tvrdnje. Godine 2022. Giufre je odustala od tužbe protiv Deršovica i u izjavi priznala da je "možda pogriješila u identificiranju".

Advokati ostalih navedenih muškaraca ponovili su nakon objave imena tvrdnje svojih klijenata o negiranju krivice, a Džordž Mičel je u izjavi BBC-u rekao: 

- Navodi sadržani u objavljenim dokumentima su lažni. Nikada se nisam susreo, razgovarao ili imao bilo kakav kontakt s gospođom Giufre.

Giufre je spomenula i da je bila prodana američkom informatičaru Marvinu Minskiju (Minsky) i francuskom agentu za modele Žan-Luu Brunelu (Jean-Luca). Minski je umro 2016., a Brunel se ubio u pariškom zatvoru 2022. dok je čekao optužbe za silovanje i trgovinu ljudima.

Peta je ovo i posljednja serija dugo zapečaćenih Epstinovih sudskih spisa objavljenih prošle sedmice, a brojni detalji koje sadrže dosad nisu bili poznati, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.