BLISKI ISTOK

Izrael gađao jug Gaze, Blinken ide u Kairo

Šef američke diplomatije trebalo bi da se sastane sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem

Pojas Gaze. AP

FENA

11.1.2024

Izrael je sinoć bombardirao južni pojas Gaze, dok se američki državni sekretar Entoni Blinken (Antoni) spremao otputovati u Egipat u četvrtak na dodatne razgovore usmjerene na obuzdavanje izraelskog rata protiv Hamasa.

Sprječavanje širenja sukoba

Šef američke diplomatije trebalo bi da se sastane sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, dan nakon razgovora s liderom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom, koji se "opredijelio" za reformu tijela kako bi se nakon rata potencijalno ponovno ujedinila Gaza i okupirana Zapadna obala pod njenim vodstvom.

Putovanje na Bliski istok, njegovo četvrto usmjereno na sprječavanje širenja sukoba, poklopilo se s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu u kojoj se traži "trenutni" prekid napada jemenskih Huti pobunjenika u Crvenom moru koji su izvedeni u znak solidarnosti s Hamasom.

To također dolazi kada se Izrael treba suočiti s optužbama koje je Južna Afrika iznijela na najvišem sudu UN-a u četvrtak da je počinio "genocidna" djela u Gazi, optužbe koje su Izrael i Blinken odbacili kao neosnovane.

Ubijene 62 osobe

Hamasov ured za štampu saopćio je rano u četvrtak da su 62 osobe ubijene u napadima tokom noći, uključujući i okolinu glavnog grada na jugu Gaze Khan Yunisa.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je na svom večernjem brifingu prethodne noći da snage nastavljaju "odlučno djelovati iznad i ispod zemlje" u toj oblasti.

Ranije je vojska saopćila da su trupe istočno od grada pronašle "šahtove tunela, rute tunela i brojno oružje i materijal" i ubile "desetine terorista".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.