GLOBALNO TRŽIŠTE

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku dovela do rasta cijena nafte

Raspoloženje na tržištu također je pod utjecajem smanjenja cijena u Saudijskoj Arabiji kao i povećane proizvodnje u zemljama OPEC-a

Porasle cijene nafte. Platforma X

H. J. I.

12.1.2024

Cijene nafte porasle su nakon što su američke i britanske snage pokrenule napade na Hute, pobunjenike koje podržava Iran u Jemenu, a nakon niza njihovih napada na brodove u Crvenom moru, izvještava Reuters. Potaknulo je to zabrinutost oko širenja sukoba u naftom bogatoj regiji.

Globalne cijene nafte porasle su u petak za više od 1 posto jer su eskalirajući sukobi na Bliskom istoku potaknuli zabrinutost zbog mogućih prekida opskrbe. 

Američka kompanija Brent sirovom naftom trenutno trguje za 78,77 dolara po barelu, što je porast od 1 posto, dok West Texas Intermediate nafta (WTI) trguje za 73,58 dolara po barelu, što je više od 1,02 posto u usporedbi s prethodnim periodom.

Raspoloženje na tržištu također je pod utjecajem smanjenja cijena u Saudijskoj Arabiji kao i povećane proizvodnje u zemljama OPEC-a. Američki i britanski udari na Hute predstavljaju najdramatičniju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku još od početka rata Izraela i Hamasa u oktobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.