NA DANAŠNJI DAN

Miljan Miljanić: 12. godišnjica smrti regionalne fudbalske legende

Danas je subota, 13. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 353 dana

Miljan Miljanić. nxejt.stormforge.top

I.P.

13.1.2024

Na današnji dan 2012. godine, preminuo je Miljan Miljanić, srbijanski i jugoslavenski fudbalski trener. Tokom svoje bogate karijere Miljanić je trenirao klubove Crvenu zvezdu, Real Madrid i Valensiju, te reprezentaciju Jugoslavije dva puta, na dva svjetska prvenstva, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.

Legendarni Miljan rođen je 4. maja 1930. u Bitolju, jednu godinu igrao je u Crvenoj zvezdi da bi je kasnije, od 1966. do 1974., i trenirao. Nakon toga je trenirao španski Real Madrid. Sa FK Crvena zvezda osvojio je deset titula, a s Realom dvije titule prvaka Španije i jedan kup, osvojivši tako duplu krunu u sezoni 1974/1975. godine te postavši tako prvi stranac u Španiji kome je to pošlo za rukom.

Rođen komediograf Jovan Sterija Popović

1806. - Rođen književnik Jovan Sterija Popović, prvi srbijanski komediograf, koji je ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i kvaziučenost. Bio je načelnik Ministarstva prosvjete Srbije i pionir u organizovanju školstva, te inicirao osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra, koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". Ostala djela: komedije "Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Tvrdica ili Kir-Janja", "Rodoljupci", zbirka pjesama "Davorje".

1813. - Ljudevit Vukotinović, hrvatski književnik, naučnik, privrednik i političar, jedan od hrvatskih preporoditelja, rođen je na današnji dan. Autor je prve hrvatske geološke karte. Bio je veliki župan križevački od 1861. do 1867. godine. U januaru 1867. godine izabran je među prvima za pravog člana JAZU-a.

1864. - Rođen Vilhelm Karl Verner Oto Fric Franc Vin (Wilhelm Carl Werner Otto Fritz Franz Wien), njemački fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

1906. - Umro ruski fizičar i elektroinžinjer Aleksandar Stepanovič Popov, koji je pronašao i uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu. Prije italijanskog pronalazača Giljelma Markonija napravio je prvi radioprijemnik.

1910. - Emitiran je prvi radijski prenos opere uživo iz njujorške “Metropoliten” opere, Leonkavalovi „Pajaci“ i Maskanjijeva „Kavalerija rustikana“.

1930. - Izišao prvi strip o Mikiju Mausu (Mickey Mouse).

Lepa Lukić, doajenka narodne muzike, slavi 84. rođendan

1940. - Lepa Lukić, rođena kao Lepava Mušović, srbijanska i jugoslavenska pjevačica narodne muzike, slavi 84. rođendan. Popularnost je stekla pjesmom "Od izvora dva putića" Petra Tanasijevića 1966. godine, a na Festivalu narodne muzike "Ilidža" u Sarajevu 1969. pobijedila je pjesmom "Oplakana ljubav". Snimila je brojne trajne snimke izvornih narodnih pjesama, a velike uspjehe ostvarila je i pjesmama "Sine, sine moj", "Izvini, ali mnogo mi je žao", "Srce je moje violina"... Glumila je u filmovima "I Bog stvori kafansku pevačicu" 1972. i "Paja i Jare" 1973. godine te jednoj epizodi TV serije "Kamiondžije" 1972. godine.

1941. - Umro Džejms Džojs (James Joyce), jedan od najvećih irskih književnika u 20. vijeku, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana, primjeni toka svijesti i novatorskom odnosu prema jeziku utemeljio novi pravac modernoj književnosti. U najpoznatijem djelu - romanu "Uliks" - na 700 stranica opisao je jedan dablinski dan svog junaka, prema jednom književnom kritičaru - "na vješt i katkad neprimjetan način, lica i događaji paralelni su onima u Homerovoj 'Odiseji', čiji se gotovo svaki detalj može naći u 'Uliksu'". Taj roman označio je revoluciju epskog oblika te utjecao jače od bilo kojeg djela na razvoj književnosti 20. vijeka. Ostala djela: romani "Portret umjetnika u mladosti", "Fineganovo bdijenje", pjesme "Kamerna muzika", pripovijetke "Dablinci", drama "Izgnanici".

1957. – U Zenici je rođen Mladen Nelević, regionalno popularni glumac. Imao je brojne uloge u domaćim filmovima i serijama, a najpoznatije su: Srboljub Šaulić u „Audiciji“, Milun u seriji „M(j)ešoviti brak“ i Stefan Nemanja u seriji „Nemanjići - rađanje kraljevine“.

Umro Miki Jevremović, legendarni pjevač zabavne muzike

1977. - Rođen Orlando Džonatan Blum (Jonathan Blanchard Bloom), britanski glumac koji se proslavio ulogom Legolasa u „Gospodaru prstenova“. Također, veoma zapaženu ulogu odigrao je u filmu "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera" u kojem je glumio uz svog idola Džonija Depa (Johnny Depp). Godine 2012., ponovo je prihvatio ulogu vilenjaka Legolasa, ali u triologiji „Hobit“.

2000. - Bil Gejts (Bill Gates), koosnivač "Majkrosofta" i zvanično najbogatiji čovjek u svijetu, prepustio je položaj izvršnog direktora Kompanije svom "broju dva" - Stivu Balmeru (Steven Ballmer).

2017. - Umro Miodrag Miki Jevremović, legendarni srbijanski i jugoslavenski pjevač zabavne muzike. U bivšoj SFRJ bio je veoma popularan 1960-ih i 1970-ih godina. Početak Mikijeve karijere obilježile su pjesme: „Mama“, „Pijem“ i „Osamnaest žutih ruža“. Kasniji hitovi su bili: „Ako jednom vidiš Mariju“, „S kim si sada kad je tužno vreme“ i „Pesnikova gitara“. Noviji hitovi su: „Grkinja“, „Lihnida“ i „Neka toče staro vino“. Nastupao je na svim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, a najvjerniji je bio Splitskom festivalu. Mikijeva kćerka Jelena Jevremović, također je poznata pjevačica u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.