NA DANAŠNJI DAN

Mia Begović, diva hrvatskog glumišta, slavi 61. rođendan

Danas je četvrtak, 11. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 355 dana

Mia Begović. vecernji.hr

I.P.

11.1.2024

Na današnji dan 1963. godine, u Splitu je rođena Mia Begović, hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica, jedna od kultnih diva hrvatskog glumišta. Već za vrijeme studiranja počela je s profesionalnim angažmanima u zagrebačkim pozorištima, na televiziji i filmu. Snimala je u gotovo svim državama bivše SFRJ.

Najpoznatije uloge Mia je ostvarila u pozorištu, ali i tv-serijama kojima je stekla veliku popularnost na prostoru cijele naše regije. Pamte se njene briljantne uloge u serijama “Villa Maria”, “Ponos Ratkajevih”, “Pečat”, “Zakon ljubavi”, “Blago nama”...

Njena starija sestra bila je legendarna glumica Ena Begović koja je tragično preminula u automobilskoj nesreći.

Umro književnik Sima Milutinović Sarajlija

1503. - Rođen italijanski slikar Đirolamo Frančesko Marija Macola (Girolamo Francesco Maria Mazzola), poznat kao Parmiđanino, portretista koji je težio da izrazi unutrašnji život modela. Radio je freske i oltarske slike u Parmi, Rimu i Bolonji.

1569. - U Engleskoj, pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

1755. - Rođen Džono Rastić, hrvatski pjesnik koji se smatra najizraženijim i najpotpunijim horacijevcem u hrvatskoj književnosti, a svakako je njen najznačajniji satiričar. Kao poliglot svestranog obrazovanja slovio je u svoje doba za najboljeg pravnika u Dubrovniku. Prevodio je s grčkog na latinski Teokritova i Homerova djela.

1842. - Rođen američki filozof i psiholog Vilijam Džejms (William James), tvorac personalističke verzije pragmatizma, prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži "volja za vjerovanjem". Djela: "Pragmatizam", "Principi psihologije", "Volja za vjerovanjem", "Eseji o radikalnom empirizmu", "Razlike u religioznom iskustvu".

1848. - Umro srbijanski književnik Sima Milutinović Sarajlija, koji je nadimak dobio prema mjestu rođenja - Sarajevu. Djela: spjevovi "Srbijanka", "Trojebratstvo", "Trojesestarstvo", tragedija "Obilić", historijski spisi "Istorija Srbije", "Istorija Crne Gore", zbirka narodnih pjesama "Pjevanija crnogorska i hercegovačka".

Prvi pacijent izliječen inzulinom od dijabetesa

1850. - Rođen Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar, predvodnik naturalizma u hrvatskoj književnosti. Bio je povjerenik Matice hrvatske za Istru, te član Glavnog odbora Matice u Zagrebu. Kumičićev kritički prikaz ekonomskog i moralnog rasula u elitnim slojevima građanskog društva evidentan je u njegovim romanima „Olga i Lina“ i „Gospođa Sabina“, a „Pod puškom“ se smatra Kumičićevim najboljim djelom.

1922. - Prvi pacijent izliječen inzulinom od dijabetesa bio je 14-godišnji Kanađanin Leonard Tompson.

1928. - Umro engleski pisac Tomas Hardi (Thomas Hardy), slikar sela i provincijske varošice, koji je prvi u engleskoj literaturi stvorio tzv. pokrajinski roman i pripovijetku. Djela: romani "Pod zelenim drvetom", "Daleko od razuzdane gomile", "Povratak domoroca", "Tesa od Arbervilovih", "Neznani Džud", zbirke pripovijedaka "Priče iz Vaseksa", "Životne male ironije", "Plemenite gospe", "Promijenjeni čovjek", epska drama "Dinasti", više zbirki pjesama.

1941. - Preminuo Emanuel Lasker, njemački šahista, matematičar i filozof. Titulu prvaka svijeta u šahu osvojio je 1894. godine pobjedom u meču s Vilhelmom Štajnicom. Na tronu se zadržao cijelih dvadeset sedam godina.

1966. - Umro švajcarski skulptor i slikar italijanskog porijekla Alberto Đakometi (Giacometti), čije je obimno, raznovrsno i osobeno djelo izraz gotovo svih dominantnih strujanja umjetnosti 20. vijeka.

Preminuo američki nobelovac Karl Dejvid Anderson

1991. - Preminuo američki fizičar Karl Dejvid Anderson (Carl David), najpoznatiji po otkriću pozitrona za šta mu je 1936. godine dodijeljena Nobelova nagrada.

1997. - Umro Milutin Butković, srbijanski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Bio je član Ateljea 212 i pozorišta „Boško Buha“. Debitovao je u tv-ostvarenju „Kartaši“, 1959., a posljednju ulogu glumio je u „Očevi i oci“, 1997. godine. Odigrao je više od 150 filmskih i televizijskih uloga, a najpoznatije su u filmovima: „Balkan ekspres 2“, „Varljivo leto 68“, „Kraljevski voz“ i „Vagon li“.

2001. - Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) donio odluku kojom se uspostavlja neophodan privremeni mehanizam koji garantuje sredstva za implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Ovom odlukom je od entitetskih parlamenata zahtijevano da izmijene i dopune svoje ustave kako bi bili u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH.

2008. - Umro Novozelanđanin Sir Edmund Hilari (Hillary), prvi čovjek koji je osvojio vrh svijeta Mont Everest i ušao u legendu kao jedan od najvećih avanturista 20. vijeka. Sa svojim kolegom planinarem Šerpom Tenzingom Norgejem (Sherp Norgay), 29. maja 1953., popeo se na vrh 8844 metara visokog Mount Everesta (Tschomolungma). Nekoliko mjeseci kasnije kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeta II dodijelila mu je titulu viteza (Sir). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.