NJEMAČKA

U njemačkom gradu Esenu svečano otvorena Centralna džamija

Džamija je izgrađena na površini od oko 3.500 kvadratnih metara

Otvorenje džamije u Esenu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Anadolija

14.1.2024

U njemačkom gradu Esenu svečano je otvorena Centralna džamija koja je građena oko deset godina, javlja Anadolu.

Džamija, koja djeluje u okviru tursko-muslimanske zajednice DITIB, izgrađena je na površini od oko 3.500 kvadratnih metara.

Bogomolja je izgrađena na mjestu gdje se ranije nalazila lokalna fabrika.

U obraćanju na otvorenju, generalni konzul Turkiye u Esenu Tajlan Ozgur Aydin rekao je da su džamije mjesta koja obogaćuju kulturu zajedničkog života.

 - Džamije nisu samo bogomolje, već i mjesta koja služe kao mjesta okupljanja ljudi. Ponosan sam što ostavljamo ovo trajno naslijeđe za naše buduće generacije i djecu - kazao je Ajdin.

Predsjedavajući DITIB-a Muharem Kuzej je također naglasio da su džamije mjesta gdje se promovišu međusobna tolerancija, empatija i društveni mir.

- Muslimani su već četiri generacije dio vjerskog života u Essenu. Ova bogomolja će dodatno obogatiti grad. Džamijska zajednica je zajedno svojom solidarnošću izgradila ovu džamiju. Lokalna vlast i grad su u tom pravcu odlučili da gradimo suživot - rekao je.

Nakon ceremonije, lokalni zvaničnici obišli su džamiju i upoznali se sa radom vjerske zajednice i dobili više informacija o samoj religiji islama.

U gradu Esenu nalazi se više od deset džamija i islamskih centara gdje muslimanski vjernici obavljaju molitvu i druge vjerske i društvene aktivnosti.

Prema studiji Njemačke islamske konferencije (DIK) iz 2020. godine, u Njemačkoj živi između 5,3 i 5,6 miliona muslimana, što je između 6,4 i 6,7 posto ukupnog stanovništva od 83,1 miliona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.