SISTEMSKI NAPADI

Rusija najavila lov na ukrajinske avione F-16: Neki od njih su već uništeni

Kijev periodično izvještava o dolasku američkih lovaca u Ukrajinu, što navodno može promijeniti tok ratovanja

Vojni avion F-16. Ambasada SAD

N. H.

14.1.2024

Vazdušne snage Rusije sistematski izvode raketne udare na moguće baze američkih lovaca "F-16", koji su u Ukrajinu već stigli rastavljeni. 

O tom je govorio bivši vojni pilot koji vodi Telegram kanal "Fighterbomber". 

Kijev periodično izvještava o dolasku američkih lovaca u Ukrajinu, što navodno može promijeniti tok ratovanja. Nedavno su se, na primjer, pojavile informacije o pojavi borbenih aviona u Ukrajini, iako su još uvijek u rasklopljenom stanju.

"Čudotvorno oružje"

Prema riječima vojnog pilota i administratora kanala Fighterbomber, ovo je još jedno "čudotvorno oružje" koje se navodno mnogo puta pojavilo u rukama neprijatelja, ali ga još niko nije video.

Pojava aviona, čak i u rastavljenom obliku, i dalje ostaje na nivou glasina. Ekspert, međutim, ne isključuje da su avioni možda već uništeni.

- Sve što je isporučeno nije bilo moguće sklopiti u dijelovima - rekao je on u sljedećem broju programa "333“, "kao rezultat protivljenja ruskih Oružanih snaga, koje redovno i sistematski udaraju na sva mjesta gdje se F -16 mogu sakriti.

Prema njegovim riječima, čim ruski štab dobije informaciju o mogućoj lokaciji lovaca, tamo već leti raketa.

– Nema mnogo mjesta. Pogodnih aerodroma nema mnogo, šta god da kaže ukrajinska strana. Znamo koje aerodrome redovno koriste. Istovremeno, cijela teritorija Ukrajine je pod vatrom redovno, što je dobra vijest. I prirodno, oni će sakriti avione na najpouzdanijim mjestima, odnosno tamo gdje postoje armirano-betonska skloništa. Oni su sistematski napadnuti - kazao je pilot.

Početak obuke

Bivši pilot je rekao da je ukrajinska strana uspjela da se dogovori o pitanjima u vezi sa obukom prve grupe ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima.

– Prva faza obuke je predviđena do 2025. godine… Sada se obučavaju dva-tri pilota, ali je generalno planirano da se prekvalifikuje do 48 pilota, hiljadu i po inženjera i tehničara koji će servisirati F-16. U početku će raditi pod nadzorom stranih stručnjaka iz Velike Britanije, SAD, Rumunije i Poljske. Od toga je oko 200 oficira. Neće svi biti oficiri – biće i vodnika - istakao je bivši pilot.

Prema riječima vojnog pilota, na osnovu navedenog broja ukrajinskih pilota, može se govoriti o približno 24 američka aviona koji su dodijeljeni Ukrajini.

Ekspert je podsjetio na priču o američkim tenkovima Abrams, koji se, prema nekim izvorima, već nalaze u Ukrajini, ali ih do sada niko nije video na liniji fronta. Moguće je da tenkovi namjerno nisu pušteni na bojno polje: hvaljena vojna tehnika jednostavno neće izdržati ni intenzitet ratovanja ni vremenske uslove. Ista sudbina bi mogla sačekati i vojne avione F-16.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.