ČULE SE EKSPLOZIJE

Pakistan uzvratio Iranu: Raketni udari na više lokacija

Najmanje tri žene i četvero djece ubijeni su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, naveo je Reuters

Pakistan pokrenuo napad na Iran. Screenshot

S. S.

18.1.2024

Pakistanski sigurnosni funkcioner za CNN je potvrdio da je ova zemlja gađala sedam lokacija unutar Irana. 

Nekoliko eksplozija čulo se u jutros u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Sistan i Balučistan u blizini grada Saravana, saopćio je zamjenik guvernera pokrajine.

Stradali civili

Najmanje tri žene i četvero djece ubijeni su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, naveo je "Reuters", pozivajući se na lokalnog zvaničnika. Zvaničnik je dodao da žene i djeca nisu bili iranski državljani.

Iranski medij IRNA piše da sigurnosni službenici istražuju šta se dogodilo. I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji duž njihove 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dvije susjedne sile i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku rastu zbog Izraela koji vodi rat u Gazi.

Pakistansko lansiranje projektila dolazi samo dan nakon što je Iran objavio da je upotrijebio "precizne rakete i dronove", kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, istakla je iranska državna novinska agencija Tasnim.

Povreda zračnog prostora

U udarima je ubijeno dvoje djece i ranjeno nekoliko drugih, naveli su lokalni zvaničnici i pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova. Pakistanci su napad opisali kao "neizazvanu povredu svog zračnog prostora od strane Irana" i upozorili Iran na "ozbiljne posljedice".

Pokrenuli su i diplomatski spor opozivom svog ambasadora iz Irana i obustavom svih iranskih posjeta na visokom nivou. Portparol pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova poručio je da se iranski ambasador u Pakistanu ne bi trebao vratiti iz trenutne posjete Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.