DOBRA VIJEST

Ovo su detalji ublažavanja pravila za sticanje njemačkog državljanstva

Njemački poslanici u petak su usvojili zakon kojim se ukidaju ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva

Bundestag. Mreža X

N. Aj. / Anadolija

19.1.2024

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag u petak je usvojio zakon kojim se ublažavaju pravila za sticanje državljanstva i ukidaju ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva, prenosi Anadolija.

Vlada tvrdi da će plan ojačati integraciju imigranata i pomoći privlačenju kvalificiranih radnika.

Privlačenje kvalifikovane radne snage

- Moramo držati korak u utrci za privlačenje kvalifikovane radne snage. To znači da moramo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to rade Sjedinjene Američke Države i Kanada. Njemačko državljanstvo je očigledno dio toga - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nensi Faezer (Nancy Faeser) uoči glasanja.

Za plan koji je iznijela vladajuća socijalno-liberalna koalicija lijevog centra Olafa Šolca (Scholz) su glasala 382 zastupnika, dok su protiv bila 234. Dvadeset i tri zastupnika bila su suzdržana.

Opozicioni konzervativni demokršćani i Kršćansko-socijalna unija, koji se protive novim pravilima, traže promjene koje će "sačuvati vrijednost njemačkog državljanstva". Oni traže čvršći stav prema imigraciji u nastojanju da zaustave uspon krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je doživjela porast u anketama.

Zakonom se period legalnog boravka potrebnog za sticanje njemačkog državljanstva smanjuje s osam na pet godina. U slučajevima kada su podnosioci zahtjeva "izuzetno dobro integrisani", naturalizacija bi bila moguća nakon tri godine.

Djeca rođena u Njemačkoj automatski bi postala državljani ako jedan roditelj ima legalno prebivalište pet godina, u odnosu na sadašnjih osam godina.

Među uslovima za sticanje njemačkog državljanstva, osoba također mora izdržavati sebe i svoje izdržavane osobe bez primanja socijalne pomoći. Od toga će biti izuzeti radnička generacija, odnosno turski radnici koji su u Njemačku došli šezdesetih godina prošlog vijeka, stranci koji su u posljednje dvije godine radili s punim radnim vremenom 20 mjeseci i strani supružnici zaposlenih radnika.

Društvene reforme

Također će biti ukinuta ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva. Dvojno državljanstvo je obično dozvoljeno samo za državljane drugih zemalja EU ili Švicarske, iako je dozvoljeno i za druge imigrante u određenim izuzetnim slučajevima. Popuštanje pravila bi omogućilo direktan pristup dvojnom državljanstvu bez obzira odakle podnosilac zahtjeva dolazi.

Vlada navodi da 14 posto stanovništva, odnosno više od 12 miliona, nema njemačko državljanstvo i da oko 5,3 miliona njih živi u Njemačkoj najmanje deceniju. Navodi se da je stopa naturalizacije u Njemačkoj znatno ispod prosjeka EU.

Postojeći zakon nalaže da budući građani budu posvećeni "slobodnom demokratskom temeljnom poretku", a nova verzija precizira da su antisemitski i rasistički akti nespojljivi s tim.

Revizija zakona o državljanstvu jedna je od niza društvenih reformi koje je vladajuća trostranačka koalicija pristala provesti kada je stupila na dužnost krajem 2021.

Posljednjih mjeseci, vlada Olafa Šolca čija popularnost je znatno opala kao rezultat upornih sukoba, ekonomske slabosti i nedavne domaće budžetske krize koja je rezultirala smanjenjem potrošnje i subvencija, također je nastojala ublažiti migraciju tražitelja azila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.