OSNIVAČ MICROSOFTA

Gejts o većem porezu za bogate: "Moramo biti darežljiviji"

Više od 250 bogataša je potpisalo otvoreno pismo koje se odnosi na podizanje poreza imućnima

Bil Gejts. Platforma X

H. J. I.

21.1.2024

Biznismen i osnivač Microsofta, Bil Gejts, prethodnih dana je boravio u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, odakle je poručio kako "superbogati treba da plaćaju veći porez". Većina učesnika foruma saglasila se s njim.

Drugim riječima, "oni koji imaju najviše - treba da budu darežljiviji", smatra Amerikanac. Više od 250 bogataša je potpisalo otvoreno pismo koje se odnosi na podizanje poreza imućnima.

Nije samo riječ o pojedincima

Međutim, nije riječ samo o pojedincima, već i o nacijama. Gejts smatra da bogate, razvijene države treba više da pomažu ugroženim nacijama, i u tom kontekstu - najviše se priča o hrani, obrazovanju, nepogodama i klimatskim promjenama.

Također, Gejts vjeruje da je ključni način za borbu protiv klimatskih promjena poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti u zemljama u razvoju, što je oblast u koju on dosta ulaže, a koju - kako kaže - vlade zanemaruju.

- Globalno zdravlje je trenutno (malo) van radara - rekao je on nedavno u intervjuu za Blumberg, i dodao: 

- U narednih deset godina, kada će novac biti toliko ograničen, ako želite da brinete o uticaju na klimu - zdravstvena potrošnja bi trebalo da raste, a ne da se smanjuje.

Zaštita životne sredine

Tom temom se pozabavila i Abigejl Dizni, unuka Roja O. Diznija, rekavši da se ona odrekla letenja privatnim avionom i napravila još neke izmjene u svom stilu života, u nastojanju da zaštiti životnu sredinu.

Također je djelimično okrivila 1 posto najbogatijih za doprinos klimatskim promjenama, zbog njihovih "privatnih mlaznjaka, superjahti, helikoptera i privatnih svemirskih raketa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.