IAKO SU EVROPI PRIJETILI

Rusi se smrzavaju

Današnji ruski sistem grijanja se još uvijek u velikoj meri oslanja na ogromne kotlarnice

Moskva okovana snijegom. Shutterstock

D. H.

21.1.2024

Kako su temperature pale ispod nule, što je bilo očekivano za ovo doba godine, ruski mediji su saopštili da je u dvadesetak regiona nestalo grijanja. Dakle, dok Putin raketnim napadima pokušava da onesposobi ukrajinsku energetsku mrežu, korupcija i nedostatak radne snage izjedali su njegovu, piše Politiko.

Centralizovano grijanje

Korijen problema seže još u sovjetsko doba. 

- Tada je energetski sektor bio centralizovan, s fokusom na proizvodnju jeftine toplotne i električne energije za industriju, a ne za potrebe običnih građana . rekao je Vladimir Milov, bivši zamjenik ministra energetike, koji je postao opozicioni političar, prenosi Index.

Današnji ruski sistem grijanja se još uvijek u velikoj meri oslanja na ogromne kotlarnice koje su često na periferiji gradova, a sa zgradama i kućama su povezane putem razgranate mreže cijevi. Milov se prisjetio posjeta kvartu u Habarovsku, gdje su stanovnici dobijali toplu vodu iz kotlarnice udaljene 15-ak kilometara. "Dok je voda stigla do njih, već je bila hladna", rekao je.

Osim što je neefikasan, centralizovani sistem takođe znači da kada se nešto pokvari – pate mnogi. Na primjer, u sibirskom Novosibirsku je zbog jednog napuknutog cjevovoda bez tople vode ostalo oko pola gradske populacije.

Korupcija i nedostatak radne snage

S druge strane, Rusija nije jedina zemlja s centralizovanim sistemom grijanja, a u drugim državama ne dolazi do takvih masivnih kvarova. Analitičari smatraju da je za to kriva korupcija. Milov navodi da je od 1990-ih u održavanje i zamjenu zastarelih cjevovoda uloženo nekoliko desetina milijardi dolara.

Ali, poput tople vode u Habarovsku, velik dio novaca nikada nije stigao do svog ciljanog odredišta. Ove godine je situacija još gora zbog rata s Ukrajinom i nedostatka radnika. Stotine hiljada radno sposobnih Rusa poslano je na front ili su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju, a strani radnici nisu privučeni mogućnostima zarade koje nudi Rusija.

Potraga za žrtvenim jarcima

Kako se sistem raspada i veći dio infrastrukture, koja većinom datira iz 1970-ih, dolazi do kraja svog vijeka trajanja, situaciju će pogoršati i zapadne sankcije na tehnologiju. S obzirom na to da se bliže izbori, vlasti su počele da traže žrtvene jarce.

Ubrzo nakon što je Putin naredio ruskom ministarstvu za vanredne situacije da preduzme sve potrebne mjere za rješavanje problema s grijanjem u Podolsku, gradu udaljenom 40 kilometara od Moskve, regionalni istražni odbor priveo je voditelje lokalne kotlarnice i zamjenika načelnika gradske uprave zbog sumnje u zloupotrebu ovlašćenja.

Budući da je kotlarnica u Podolsku u privatnom vlasništvu, što je zapravo izuzetak u Rusiji, radi se o domišljatom potezu Kremlja koji je na ovaj način pokazao da ima kontrolu nad situacijom, ali da istovremeno ne preuzima odgovornost za krivicu zbog kolapsa sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.