CRVENO MORE

Ovo je britanski tanker koji su Huti pogodili: Ubrzo je stigla osveta

Jemenska militantna grupa u petak je izvršila napad na britanski tanker

Pogođeni tanker. India navy

N. H.

27.1.2024

Indijska mornarica objavila je fotografiju tankera povezanog s Velikom Britanijom koji su u petak Huti pogodili protubrodskim projektilom u Adenskom zaljevu te izazvali požar.

Huti, koje podržava Iran te ima sjedište u Jemenu, jučer je objavio da je gađao tanker Marlin Luandu kao odgovor na "američko-britansku agresiju". 

SAD i Velika Britanija su pokrenuli zračne napade na grupu kao odgovor na njezine napade, a Huti su nakon toga upozorili da će pojačati napade na brodove. Mnogi naftni tankeri i dalje koriste tu rutu. 

Brodovi francuske, indijske i američke mornarice pružili su pomoć pogođenom brodu. Operater Marlin Luand je registrirao "Oceonix Services Ltd", kompaniju iz Velike Britanije. Tanker polovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a njime upravlja Trafigura - multinacionalna trgovačka kompanije.

Trafigura je danas objavila da je sva posada na sigurnom i da je požar ugašen. Brod sada plovi prema najsigurnijoj luci, saopćila je kompanija. 

Radi se o najnovijem napadu Huta na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora. Grupa kaže da napada brodove u znak podrške Palestincima u Gazi.

Vojni glasnogovornik Huta Jaha Sarea reako je da je grupa koristila "određeni broj pomorskih projektila" i da je jučerašnji udar bio izravan. Uslijedio nakon incidenta kad je UKTO izvijestio o dva projektila u moru blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Vlada Velike Britanije rekla je da su napadi na komercijalne brodove neprihvatljivi i da oni, kao i njihovi saveznici, "zadržavaju pravo odgovarajućeg odgovora".

Oko osam sati nakon napada, američka vojska je uništila protubrodsku raketu Huta koja je bila usmjerena u Crveno more i spremna za lansiranje.

Hutska televizija Al Masira objavila je da je u dva zračna napada ciljana luka Ras Isa, glavni jemenski terminal za izvoz nafte, ali nema više podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.