VAŽNI GLASAČI

Uoči posjete američkog predsjednika: Arapsko-američki lideri u Mičigenu izbjegavaju Bajdenovu kampanju

Bajdenova podrška Izraelu mogla bi ga koštati glasova u ključnim državama poput Mičigena

Džo Bajden. AP

N. H.

27.1.2024

Grupa arapsko-američkih lidera u Dirbornu, u saveznoj državi Mičigen, preskočila je sastaanak u petak s voditeljem kampanje američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je bio organiziran prije Bajdenove moguće posjete 1. februara, piše Reuters.

Bajdenov vjerovatni posjet Mičigenu sljedeće sedmice uključuje sastanke s članovima Ujedinjenih radnika automobilskog sindikata i potencijalne sastanke s arapsko-američkom zajednicom, rekli su sudionici i izvori. 

Pozivaju na prekid vatre

Ahmad Čebani (Chebbani), suosnivač i predsjednik Arapsko-američke privredne komore, rekao je za Reuters da je većina od 15 lidera arapske zajednice pozvanih na sastanak s Džuli Čavez Rodrigez (Julie Chavez Rodriguez) odlučila preskočiti ga, navodeći frustraciju i ljutnju na Bajdena jer je nisu pozvali na prekid vatre u izraelskom napadu na Gazu.

- Nismo zainteresirani. Tek kada se objavi prekid vatre i ljudi u Gazi budu zbrinuti, tada će rasprava biti primjerena - rekao je Chebbani.

Bajdenova kampanja nije imala neposrednih komentara, dok je glasnogovornica Bijele kuće odbila potvrditi njegovo putovanje. 

Rodrigez se ove sedmice s lokalnim dužnosnicima i liderima arapsko-američkih, latinoameričkih i crnačkih zajednica u Mičigenu u sklopu kontinuiranog doseaznja kampanje do važnih birača u ključnim državama, rekao je izvor upoznat s kampanjom.

Moglo bi ga koštati glasova 

Incident se događa u pozadini veće uznemirenosti zbog rata u Gazi. Bajdenova podrška Izraelu mogla bi ga koštati glasova u ključnim državama poput Mičigena, gdje arapski Amerikanci imaju pet posto glasova, a njegova margina pobjede nad Donaldom Trampom (Trump) bila je manja od tri posto. 

Gradonačelnik Dirborna Abdulah Hamud rekao je da također neće sudjelovati na sastanku u petak.

- Neću voditi razgovore o izborima dok gledamo genocid koji se prenosi uživo uz podršku naše vlade. Životi Palestinaca ne mjere se anketnim brojevima. Kada izabrani dužnosnici gledaju na zločine u Gazi samo kao na izborni problem, oni našu neopisivu bol svode na političku računicu - napisao je Hamud na X.

Čebani je rekao da nema želju sastati se s Bajdenom tokom njegova posjeta Mičigenu.

- Nije pokazao da je osoba hrabra da se suprotstavi genocidu. Osim ako ne pozove na prekid vatre, ne vidimo vrijednost u toj raspravi - rekao je.

Izvor iz Bajdenove kampanje rekao je da je sastanak bio dio njegovog kontinuiranog dijaloga s ključnim grupama birača i da će se kampanja nastaviti "kako bi imali promišljene razgovore sa grupama".​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.