HUMANITARNI PROGRAM

Guteres pozvao na nastavak podrške agenciji UNRWA u Gazi

Generalni sekretar UN-a zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra

Guteres: Civilima u Gazi prijeko potrebna pomoć. AP Photo/Khalil Senosi

Anadolija

28.1.2024

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres (Guterres) pozvao je zemlje, koje su prekinule svoju finansijsku podršku organizaciji nakon što su izraelski zvaničnici iznijeli tvrdnje da neki zaposlenici UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) podržavaju Hamas, da preinače svoje odluke.

Otkriven identitet

Naglasivši da je civilima u Gazi prijeko potrebna pomoć koju distribuira UNRWA, Guteres je pozvao zemlje da nastave podršku tom humanitarnom programu, javlja Anadolija.

Dodao je da je Kancelarija za interni nadzor UN-a (OIOS) pokrenula istragu povodom izraelskih optužbi. Guteres je naveo da je otkriven identitet devet od 12 osoba, koje su učestvovale u incidentu i da je njihov radni odnos prekinut odlukom komesara UNRWA Filipa Lazarinija (Philippe Lazzarini).

Generalni sekretar UN-a Guteres zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra.

Poduzete mjere

UNRWA je poduzela mjere nakon optužbi Izraela i pokrenula istragu o tim navodima.

Finska, Australija, Velika Britanija i SAD objavile su da su odlučile da privremeno obustave svoju finansijsku podršku programu UNRWA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.