RAZOČARAO IH POTEZOM

Zvaničnici EU kritikuju Mišela: Umorni smo od njega, napravio je politički harakiri

Sada više nema ni trunke kredibiliteta, rekao je jedan EU diplomata koji je želio ostati anoniman

Mišel: Ostaje na čelu Evropskog vijeća. Anadolija

E. Ć.

30.1.2024

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) razočarao je evropske zvaničnike najavom da će ipak ostati na  svojoj funkciji do kraja mandata, koji ističe u novembru, piše Politico.

Zvaničnici su često isticali ono što su opisali kao haotično vođenje sastanaka lidera i poslova Vijeća, kao i rivalstvo s predsjednicom Komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen), kao razloge da se raduju promjeni.

Odjeknula objava

Prema pisanju Politica, u Briselu je odjeknula objava Mišela prije tri sedmice, kada je naveo da namjerava da se kandiduje za Evropski parlament u Belgiji. Međutim, Mišel je tu objavu povukao u petak.

- Svi su se jednostavno umorili od Mišela - rekao je jedan belgijski zvaničnik.

Jedan diplomata EU je rekao kako Mišelu "sada preostaje da se pobrine da sastanak počne na vrijeme i da svi imaju olovku koja radi".

Uloga predsjednika Evropskog vijeća, jedne od glavnih institucija Evropske unije, ključna je za postizanje prijeko potrebnog sporazuma između 27 lidera bloka. To je posebno kritična pozicija uoči posebnog sastanka šefova vlada EU u četvrtak na kojem će 26 lidera nastojati da uvjere mađarskog premijera Viktora Orbana da deblokira pomoć od 50 milijardi eura za Ukrajinu dok ona ulazi u treću godinu rata s Rusijom. 

Zvaničnici su rekli da je zbog svoje objave, pa zatim zbog toga što je povukao, Mišel još više izgubio politički kredibilitet za donošenje hitnih odluka. Navodno se u Briselu već razmatraju imena za njegovu zamjenu.

Ne uliva povjerenje

- On je počinio politički harakiri. Sada više nema ni trunke kredibiliteta - rekao je isti diplomata EU koji je gore citiran.

Drugi diplomata je za Politico rekao da Mišelov ostanak na poziciji neće napraviti veliku razliku.

- On već ne uliva puno povjerenja kao predsjedavajući Evropskog vijeća - istakao je diplomata.

Politico se obratio Mišelovovom uredu za komentar na reakciju zvaničnika i diplomata ali nije dobio odgovor.

Inače, ulozi ovosedmičnog samita su visoki. Potpisivanje pomoći Ukrajini je od suštinske važnosti i za Kijev i za poruku EU Rusiji da Ukrajina ima podršku Brisela, posebno dok se Vašington bori da dogovori svoj novac za Ukrajinu. Sam Mišel je bio taj koji je pozvao na posebnan sastanak EU kada se lideri EU nisu mogli dogovoriti o slanju novca na sastanku u decembru.

Oni koji ga brane kažu da je ionako bilo malo pritiska za Mišela da ode, s obzirom da to “ne bi pravilo razliku”.

Ipak, Mišelova objava ranije ovog mjeseca pokrenula je početnu utrku za najbolja evropska radna mjesta. Evropske prijestolnice sada aktivno razmišljaju o tome kako rasporediti vodeće poslove u Evropskom vijeću, Komisiji, Parlamentu i diplomatskoj službi EU nakon evropskih izbora u junu.

Čija imena se spominju

U Briselu se često spominje ime Mete Frederiksen (Mette), aktuelne socijalističke premijerke Danske. Politico prenosi kako neki u EU smatraju nju previše desničarski nastrojenom po pitanju migracija, ali to bi mogao biti politički plus ako bi Evropski parlament skrenuo više udesno, kao što se i očekuje.

Međutim, južnoevropski socijalisti se i dalje nadaju da će portugalski premijer Antonio Kosta (Costa), koji je bio favorit za zamjenu Mišela, ostati netaknut istragom o korupciji koja je primorala njegovu vladu da podnese ostavku.

Još jedno ime se spominje je bivši italijanski premijer Enriko Leta (Enrico Letta), koji je dobio zadatak da sačini izveštaj o budućnosti jedinstvenog tržišta za evropske lidere. Navodno mu je bivšem lideru italijanske Demokratske stranke lijevog centra ovaj zadatak dat kao izgovor za skupljanje podrške u EU, iako je nejasno hoće li bivši premijer dobiti podršku desničarske vlade Đorđi Meloni (Giorgie).

Za sada, Mišel ostaje na svojoj poziciji i njegovi branioci ukazuju na sve veći nadzor s kojim će se morati suočiti prije velike odluke EU o Ukrajini.

- Evropa je trebala prihvatiti i pozdraviti njegovu hrabrost da se podredi izbornoj volji naroda - rekao je Nima Heiri (Hairy), predsjednik međunarodnog komiteta omladinskog krila Mišelove stranke.

Međutim, kako navodi Politico, čak su i zvaničnici iz Michelove vlastite liberalne grupe Renew “odahnuli” kada su shvatili da se Mišel neće kandidirati za Evropski parlament.

- Vrlo malo članova smatralo je da je njegov dolazak u parlament dobra vijest. Kada ima tri opcije, uvijek bira najgoru - rekao je jedan zvaničnik, prenosi Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.