ODGOVOR IZ SAD

Pentagon nakon objave Kataib Hezbollaha: Djela govore više od riječi

Pozvali smo proiranske grupe da zaustave svoje napade. Nisu, tako da ćemo odgovoriti u vremenu i na način koji odaberemo, rekao je Rajder

Rajder: Nije precizirao na šta je mislio. Anadolija

Anadolija

30.1.2024

Pentagon je pokušao umanjiti značaj najave iračke grupe Kataib Hezbollah, dio organizacije Islamski otpor, da obustavlja napade na američke snage nakon što su tri američka vojnika ubijena prošlog vikenda, javlja Anadolu.

Portparol Ministarstva odbrane Petrik Rajder (Patrick Ryder) rekao je da je vidio izvještaje o ovoj najavi, ali da mu je mrsko da komentariše osim što je rekao da "djela govore više od riječi".

Na pitanja novinara o tome šta je tačno mislio, Rajder nije precizirao.

- Pozvali smo proiranske grupe da zaustave svoje napade. Nisu, tako da ćemo odgovoriti u vremenu i na način koji odaberemo. Kada kažem da djela govore više od riječi, bila su tri napada koliko znam od 28. januara - rekao je Rajder.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su povrijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su milicije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima usred izraelskog rata koji je u toku u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje je ubijeno više od 26.000 ljudi.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je danas da je odlučio kako će odgovoriti, ali nije iznio detalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.