NAJAVILA ODGOVOR

Bijela kuća službeno objavila koga smatra odgovornim za pogibiju američkih vojnika

Bajden je ranije najavio osvetu i odgovor na ove napade, ali nije precizirao kako se i na koji način to planira izvesti

U napadu ubijena tri vojnika. Platforma X

E. Ć.

31.1.2024

Sjedinjene Američke Države smatraju da militantna grupa Islamski otpor u Iraku stoji iza napada dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, objavila je danas Bijela kuća.

- Vjerujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila krovna grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku, koja uključuje više grupa uključujući Kataib Hezbollah - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby), prenosi CNN.

Kirbi tokom svog govora nije pripisao tačnu krivicu Kataib Hezbollahu, navodeći kako to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze.

- Ovo svakako ima obilježja stvari koje radi Kataib Hezbollah. Atribucija s kojom je naša obavještajna zajednica zadovoljna jest da je to učinila krovna grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku - izjavio je Kirby.

Podsjetimo, u napadu dronom ubijena su tri američka vojnika, a više od njih 30 je ranjeno. Bio je ovo prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe pretrpjele žrtve od neprijateljske vatre na Bliskom istoku.

Kako prenosi CNN, svi poginuli vojnici bili su narednici iz Džordžije. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je razgovarao s njihovim porodicama, te najavio da će prisustvovati posljednjem ispraćaju.

Bajden je ranije najavio osvetu i odgovor na ove napade, ali nije precizirao kako se i na koji način to planira izvesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.