IMA VELIKU POPULARNOST

Da li je Zelenski smijenio najmoćnijeg generala: Stižu različite informacije

Uprkos neuspjehu kontraofanzive, Zalužni je prema anketama i dalje među najpopularnijim vođama u državi

Volodimir Zelenski. AP Photo/Efrem Lukatsky

S. S.

1.2.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prije tri dana je pozvao zapovjednika Valerija Zalužnog na sastanak te ga onda, tvrde dva izvora, otpustio, prenio je CNN.

Prethodnih sedmica rasle su glasine o sve većim tenzijama između predsjednika i zapovjednika. Navodno, razišli su se zbog neuspjele kontraofanzive prošle godine.

Još nije bilo formalne objave, što znači da je Zalužni još na dužnosti, ali javna odluka očekuje se do kraja sedmice. To bi moglo značiti najveću promjenu u ukrajinskoj vojsci od početka invazije.

Zalužni je rat protiv Rusije u intervjuu za Economist opisao kao pat-poziciju. U ponedjeljak je predsjednikov glasnogovornik Serhi Nikiforov rekao da su glasine o generalovom otkazu neistinite. Ministarstvo odbrane također je objavilo na društvenim mrežama: "Dragi novinari, odgovor svima: Ne, ovo nije istina." Zelenski još nije rekao ništa o ovome.

Ako je Zalužni zaista smijenjen, postoje dva izgledna kandidata koji bi mogli zauzeti njegovu poziciju. Jedan od njih je Kirilo Budanov, šef Obavještajnog odbrambenog direktorata, 38-godišnjak koji je u dobrim odnosima sa Zelenskim i koji predstavlja novu generaciju vojnih vođa. Drugi kandidat je Oleksandr Sirski, koji je trenutno zapovjednik Ukrajinskih kopnenih snaga.

Uprkos neuspjehu kontraofanzive, Zalužni je prema anketama i dalje među najpopularnijim vođama u državi. Prema anketi iz decembra 88 posto Ukrajinaca ga je podržavalo, dok je podrška Zelenskom pala na 62 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.