TEŠKI USLOVI

Svjedočenje Palestinca oslobođenog iz izraelskog zatvora: Mučeni i tretirani kao ratni zarobljenici

U svakoj ćeliji je spavalo po 12 zatvorenika na podu, bez ikakvih stvari, jer je sve zaplijenjeno. U istoj odjeći sam bio 100 dana

Palestinci koji su bili u izraelskim zatvorima. Anadolija

Anadolija

1.2.2024

Palestinci koji su bili u izraelskim zatvorima, a koji su u srijedu oslobođeni, kažu da su bili izloženi zlostavljanju, uključujući premlaćivanje i djela mučenja, javlja Anadolija.

Bivši palestinski zatvorenik rekao je da su u izraelskim zatvorima mučeni i zlostavljani, da su im bili uskraćeni medicinski tretmani i da su tretirani kao ratni zarobljenici.

Nour Al-Qadi (31), iz grada Al-Bireh na Zapadnoj obali, pušten je u srijedu iz izraelskog zatvora.

Torture koje su prošli

Za Anadoliju je govorio o torturama koje su prošli od 7. oktobra u zatvoru Negev na jugu.

- Odležao sam godinu dana u zatvoru. Na početku rata bili smo premlaćivani i zlostavljani, a većina zarobljenika je zadobila frakture - rekao je Al-Qadi.

Prema njegovim riječima, nisu imali struje, a vodu su imali samo jedan sat dnevno.

- U svakoj ćeliji je spavalo po 12 zatvorenika na podu, bez ikakvih stvari, jer je sve zaplijenjeno. U istoj odjeći sam bio 100 dana - ispričao je Al-Qadi.

Imao je prelome tri rebra zadobijenih brutalnim premlaćivanjem.

U zatvoru mu nije pružena medicinska pomoć, a uskraćivali su mu i lijekove protiv bolova.

Mučenje se smanjilo posljednjih dana

- Mučenje se smanjilo posljednjih dana. Međutim, zatvorenici se i dalje suočavaju sa ponižavanjem, zlostavljanjem i onemogućavaju im se posjete. Uskraćuju im se i lične stvari, lijekovi i hrana - rekao je Al-Qadi.

Izraelska vojska je pritvorila 6.420 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, prema grupama za pitanja zatvorenika.

Napetosti su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa.

Od tada je ubijeno najmanje 27.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 66.000 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.