PROTIV PLANA VLADE

Finska na nogama: Skoro 290.000 radnika štrajkuje protiv reformi tržišta rada

Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi, rekao je Eloranta

Sa protesta u Finskoj. Platforma X

E. Ć.

1.2.2024

Oko 290.000 finskih radnika je štrajkovalo u znak protesta protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sistemu socijalne brige.

- Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi - rekao je predsjednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarko Eloranta (Jarkko) za Reuters.

Kompanije i sindikati u Finskoj rekli su da se očekuje da će štrajkovi u četvrtak i petak zaustaviti veliki dio finskog zračnog saobraćaja, utjecati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

Inače, posljednjih su mjeseci radnički sindikati protestovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane od svojih reformi.

Ipak, vlada je ustrajna u svojoj namjeri, navodeći kako Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

Prema službenoj statistici iz 2023. godine, radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2,29 miliona ljudi zaposlenih u toj zemlji.

Ranije je Finnair, finska nacionalna aviokompanija, objavila kako će otkazati 550 letova zbog štrajka, a ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou će isporučivati manje benzina i dizela oko sedam dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.