HUTI NE ODUSTAJU

Huti objavili da su SAD i Velika Britanija pogodile jemenski grad Haja

Napadi SAD-a i Velike Britanije na Jemen su neuspješni i nemaju učinka. Ovi napadi neće ograničiti naše vojne sposobnosti

Američko-britanski ratni avioni. US CENTRAL COMMAND

Anadolija

2.2.2024

Huti u Jemenu objavili su da su američki i britanski avioni napali grad Haja (Hajjah), na granici zemlje sa Saudijskom Arabijom, javlja Anadolija.

Američko-britanski ratni avioni

Američko-britanski ratni avioni izveli su četiri napada u regiji al-Jerr u okrugu Abes, u gradu Haja, objavila je televizija "Al-Masirah", bliska pokretu Huti.

Iako u vijestima nema dodatnih detalja, pažnju je privukla informacija da je riječ o gradu Haja, na granici sa Saudijskom Arabijom.

SAD i Velika Britanija još se nisu oglasili povodom pomenutog napada.

- Napadi SAD-a i Velike Britanije na Jemen su neuspješni i nemaju učinka. Ovi napadi neće ograničiti naše vojne sposobnosti. Nastavit ćemo s napadima u Crvenom moru i Adenskom zaljevu dok izraelski napadi ne prestanu i dok se ne ukine blokada Gaze - poručio je vođa Huta Abd al-Malik al-Hutii u svom govoru 31. januara.

Huti u Jemenu počeli su 31. oktobra 2023  sa napadima

Huti u Jemenu počeli su 31. oktobra 2023. godine sa napadima na komercijalne brodove u blizini jemenske obale, za koje su rekli da su povezani s izraelskim kompanijama, kao reakciju na izraelske napade na Pojas Gaze.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija započeli su zračne napade na ciljeve Huta 11. januara u znak odmazde za napade Huta na plovila u Crvenom moru, koji su stvorili strah od novog skoka inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva. Koristi se za tranzit između egipatskog Sueckog kanala i Adenskog zaljeva, omogućavajući brodovima da izbjegnu mnogo skuplju i dužu rutu preko južne obale Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.