ZAŠTITA OD HUTA

Borelj: Misija EU-a u Crvenom moru će biti čisto defanzivna

Borelj je podvukao da se misija razlikuje od operacije Prosperity Guardian koju predvode SAD, koja uključuje napade na ciljeve Hutija u Jemenu

Žozep Borelj. AP

Anadolija

2.2.2024

Evropska unija (EU) planira "čisto defanzivnu" misiju za zaštitu komercijalnih brodova od napada Huta u Crvenom moru, rekao je u petak visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj.

Cilj je uspostaviti mir i stabilnost

- Prekidi slobode plovidbe imaju posljedice koje prevazilaze ekonomske gubitke. Nije samo pitanje nekoliko dana više ili nekoliko dolara više, radi se o miru i stabilnosti. I zato, mi radimo sa našim međunarodnim partnerima na obnavljanju pomorske sigurnosti u Crvenom moru. Unaprjeđujemo rad na novoj pomorskoj operaciji koju nazivamo ASPIDES”, rekao je Borelj, govoreći na trećem indo-pacifičkom ministarskom forumu Evropske unije u Briselu.

Borelj je podvukao da se misija razlikuje od operacije Prosperity Guardian koju predvode SAD, koja uključuje napade na ciljeve Hutija u Jemenu.

- Naša svrha nije da vršimo bilo kakav napad, već samo da se branimo”, rekao je Borelj, dodajući da će misija “biti raspoređena na moru i... neće izvoditi nikakve operacije na kopnu -

Štititi brodove u Crvenom moru od Huta

Vojna misija Aspides, koja će biti pokrenuta 19. februara, trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, koje napadaju jemenski Huti. Misija bi trebala štititi trgovačke brodove, ali ne i učestvovati u napadima na jemenske pobunjenike.

Huti od novembra gađaju komercijalne brodove u Crvenom moru, posebno one koji plove za Izrael. Tvrde da napadi imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze. To je navelo SAD i Veliku Britaniju da pokrenu uzvratne zračne napade na ciljeve unutar Jemena.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.