ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE

Kameron: Velika Britanija bi mogla priznati Palestinu i bez dogovora sa Izraelom

Kameron je dodao da do takvog poteza doći dok je Hamas u Gazi

Dejvid Kameron. AP

N. H.

2.2.2024

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) kazao je da bi Velika Britanija mogla priznati Palestinu i bez da čekaju da izraelsko-palestinski pregovori o rješenju s dvije države urode plodom.

Kameron je dodao da do takvog poteza doći dok je Hamas u Gazi. 

Međutim, jasno je dao do znanja da bi Velika Britanija mogla ponuditi priznanje bez dugotrajnih pregovora dvije strane. 

Čini se da su takvi razgovori daleka perspektiva s obzirom na protivljenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) toj ideji. 

Obraćajući se novinarima tokom posjete Libanu u četvrtak, Kameron je rekao da britansko prizanje nezavisne palestinske države "ne može doći na početku procesa, ali ne mora biti ni na samom kraju procesa".

- To bi moglo biti nešto što razmatramo kako ovaj proces, kako napredak ka rješenju, postaje stvarniji. Ono što trebamo učiniti je dati palestinskom narodu horizont prema boljoj budućnosti, budućnosti vlastite države - rekao je Kameron, dodajući da je priznanje palestinske države "apsolutno vitalno za dugoročni mir i sigurnost regije.”

Kameron se vratio s turneje po Bliskom istoku kako bi pokušao progurati plan u pet tačaka za gušenje posljednjeg rata između Izraela i Hamasa.

Velika Britanija je među onima koji nastavljaju tvrditi da je rješenje s dvije države jedino održivo dugoročno rješenje sukoba.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.