TOKOM NOĆI

Novi američki udari na Hute u Jemenu

Centcom je objavio da su američke snage ciljale i pogodile protubrodske balističke projektile

SAD: Ovo je samo početak. Platforma X

H. J. I.

5.2.2024

Američka vojska noćas je izvela novi napad na Hute u Jemenu, potvrdilo je to Centralno zapovjedništvo Sjedinjenih Američkih Država (Centcom), prenosi BBC.

Centcom je objavio da su američke snage ciljale i pogodile protubrodske balističke projektile, uključujući četiri protubrodske rakete koje su "bile spremne za gađanje brodova u Crvenom moru".

Huti obećali odgovoriti

Najnovija akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih napada na mete Huta. Reakcija je to na kontinuirane napade Huta koje podupire Iran na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta prisilili su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovidbu tom rutom, što ima utjecaj na međunarodnu trgovinu.

Zajednički udari SAD i Velike Britanije u subotu prethodili su ovom napadu, a Huti su obećali odgovoriti na akcije SAD i Velike Britanije.

"Ovo je samo početak"

- Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg moralnog, vjerskog i humanitarnog stava podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće ostati nekažnjen i bez odgovora - rekao je vojni glasnogovornik Huta Yahya Sarea.

Ranije je Bijela kuća upozorila da su njeni zračni udari na mete koje podupire Iran u Iraku i Siriji samo "početak, a ne kraj" američkog odgovora Iranu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao je američkim medijima u nedjelju "da će biti još akcija".

Odgovor je to SAD na pogibiju trojice američkih vojnika u napadu dronom na vojnu bazu u Jordanu prošle sedmice.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napad dok je militantna grupa Islamski otpor u Irak preuzela odgovornost za taj čin, no SAD sumnja i optužuje Teheran da su takve i slične grupe finansirane i naoružavane direktno od strane Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.