NA DANAŠNJI DAN

Rođen Rok Petrovič, proslavljeni slovenski alpski skijaš

Danas je ponedjeljak, 5. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 330 dana

Rok Petrovič. wordpress.com

I.P.

5.2.2024

Na današnji dan 1966. godine, rođen je Rok Petrovič, proslavljeni slovenski alpski skijaš. Sin je poznatog sportskog psihologa Krešimira Petroviča, profesora na Ljubljanskom univerzitetu, koji se isticao agresivnim i inovativnim pristupom sportu i koji je bio jedan od prvih koji je istakao značaj psihološke pripreme sportista, zbog čega je upravo on svojim savjetima za razvitak psiholoških kvaliteta značajno utjecao na uspješnu sportsku karijeru svog sina Roka.

Prvi Rokov uspjeh bio je naslov juniorskog svjetskog prvaka u slalomu 1983. godine u italijanskom Sestriereu, nakon čega mu je karijera bila u naglom usponu. U sezoni 1985/1986. pobijedio je u pet utrka slaloma, osvojio jedno drugo i jedno treće mjesto te postao prva osoba iz bivše SFR Jugoslavije i Slovenije koja je osvojila mali kristalni globus u Svjetskom kupu. Poginuo je prilikom ronjenja na otoku Korčuli, utopivši se 16. septembra 1993. godine. Imao je samo 27 godina.

Umro italijanski slikar Đambatista Moroni

1578. – Umro italijanski slikar Đambatista Moroni (Giambattista). Najpoznatiji je po svojim elegantnim realističkim portretima lokalnih plemića i svećenika. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih slikara portreta u Italiji iz 16. vijeka.

1679. – Preminuo nizozemski pisac Joost van den Vondel, najplodniji i najznačajniji književnik Nizozemske u 17. vijeku. Njegova djela “Noah”, “Lucifer” i “Adam u izgnanstvu” ubrajaju se među najveća ostvarenja nizozemske literature.

1840. – Rođen škotski pronalazač John Boyd Dunlop, koji je 1887. izumio pneumatsku gumu. Izum je komercijalizovao 1890. godine, u prvo vrijeme proizvodeći gume za bicikle, kasnije za automobile, što je bio jedan od najvažnijih uslova za ubrzan razvoj automobilske industrije.

1881. – Umro škotski historičar i filozof Tomas Karlil (Thomas Carlyle), vodeći književnik viktorijanske ere, koji je izvršio veliki utjecaj na umjetnost, književnost i filozofiju 19. vijeka. Djela: “Francuska revolucija”, “O herojima”, “Život Fridriha Velikog”, “Sartor Resartus”, “Čartizam”, “Prošlost i sadašnjost”, “Pisma i govori Olivera Kromvela”, “Kritički eseji” (sedam knjiga).

Rođen Andre-Gustave Citroen, osnivač tvornice automobila „Citroen“

1878. - Rođen Andre-Gustave Citroen, francuski inžinjer nizozemskog porijekla, osnivač tvornice automobila „Citroen“. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Andre je proizvodio oružje. Tvornicu „Citroen“ osnovao je 1919. godine.

1914. – Američki pisac i slikar Vilijam Barouz (William S. Burroughs), društveni kritičar i predvodnik beat generacije, rođen je na današnji dan. Najpoznatije djelo mu je roman "Goli ručak“, koji je objavljen 1958. godine. Najavio je fenomene kao što su AIDS, liposukcija, autoerotične smrti i epidemija cracka.

1922. - Umro Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inžinjer, izumitelj brojnih pronalazaka među kojima se ističu penkalo, termofor, kočnica, anodna baterija i deterdžent. Njegov opus obuhvata od 70 do 80 izuma s područja mehanike, hemije, fizike, avijacije... Prvu mehaničku olovku na svijetu patentirao je 24. januara 1906. godine, a već 31. maja 1907. patentirao je prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom.

1932. - Rođen Paolo Maldini, italijanski fudbaler i trener. Bio je autoritativni odbrambeni igrač, s dobrom tehnikom i izvrsnim čitanjem igre, obično je igrao na poziciji centarhalfa ili libera, iako je mogao igrati i desnog beka. Kao igrač osvojio je četiri prvenstva Italije i jedan Kup evropskih šampiona s Milanom, u kojem je pet godina bio i kapiten. Godine 1966., prešao je u Torino na jednu sezonu, nakon koje je i završio igračku karijeru. Za A-reprezentaciju Italije nastupio je 14 puta od 1960. do 1963., a posljednje dvije godine bio je kapiten.

1933. - Miloš Milutinović, jugoslavenski fudbalski reprezentativac i trener, jedan od najboljih igrača Jugoslavije svih vremena, a kasnije uspješan trener, rođen je na današnji dan. Zbog velike pokretljivosti i snalažljivosti nosio je nadimak „Plava čigra“. U dresu beogradskog FK Partizan odigrao je 213 utakmica u kojima je postigao 231 gol. Igrao je još za OFK Beograd, FC Bajern Minhen, zatim Rasing i Stad Franse, dva kluba iz Pariza, da bi karijeru završio u OFK Beograd 1969. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 33 utakmice i postigao 16 golova. Svoju trenersku karijeru započeo je u OFK Beogradu, a najviše uspjeha imao je vodeći mostarski FK Velež, u periodu od 1980. do 1982. godine, s kojim je osvojio Kup maršala Tita i Balkanski kup 1981. godine.

Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera današnjice, slavi 39. rođendan

1943. - Rođen Majkl Man (Michael Mann), američki filmski reditelj, scenarist i producent. Četiri puta je nominiran za Oskara za scenarij, režiju i producentski rad. Njegovi najveći uspjesi došli su krajem devedesetih, s filmovima “Vrućina” iz 1995. i “Probuđena savjest” iz 1999. godine.

1948. - Sven Jeran Erikson (Goran Eriksson), švedski fudbalski trener, rođen je na današnji dan. On je jedini trener koji je uspio osvojiti duple krune u tri različite zemlje – Švedskoj (Geteborg 1982.), Portugalu (Benfika 1983.) i Italiji (Lacio 2000.). S Geteborgom je osvojio i UEFA kup, dok je s Laciom trijumfovao u Kupu pobjednika kupova. U Italiji je trenirao i Romu i Sampdoriju s kojima je osvojio po jedan Kup Italije.

1971. – Apollo 14 sletio na Mjesec.

1985. - Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro (Cristiano Aveiro), najbolji portugalski fudbaler, rođen je na današnji dan. Reprezentativac je i kapetan Portugala te peterostruki dobitnik Zlatne lopte i FIFA-ine nagrade za fudbalera godine za 2008., 2013., 2014., 2016. i 2017. godinu. Četiri puta je osvajao nagradu za najboljeg strijelca godine – Zlatnu kopačku. Trenutno igra za saudijski klub Al Nassr.

2000. – U 98. godini umro Klod Otant-Lara (Claude Autant-Lara), jedan od najistaknutijih i najplodnijih francuskih filmskih reditelja. Najpoznatija ostvarenja režirao u godinama nakon Drugog svjetskog rata, pri čemu je često njihov sadržaj bio provokativan, odnosno dovodio u pitanje mnoge etablirane stavove u francuskom društvu. Jedan od primjera je bio i „Tu ne tueras point“ iz 1960. godine, koji se bavio pitanjem prigovora savjesti.

2008. - Umro Mahareši-Maheš Jogi, hinduistički duhovni učitelj, tvorac transcendentalne meditacije. Godine 1958., osnovao je u Madrasu (danas Čennaju), pokret za transcendentalnu meditaciju (Spiritual regeneration movement), koji se brzo proširio na Zapadu. Od 1970-ih svoje učenje nazivao je naukom o kreativnoj inteligenciji, a od 1980-ih pokretom prirodnog zakona. Glavna djela: „Nauk o biću i umijeću življenja“ i „Meditacije Maharišija Maheša Jogija“.

2016. - Preminuo Moris Vajt (Maurice White), američki pjevač i tekstopisac, koji je od 1992. bolovao od Parkinsonove bolesti. Vajt je osnovao 1960-ih bend „Earth, Wind and Fire“ koji je prodao više od 90 miliona albuma. Članovi grupe su 2010. godine uvršteni u Kuću slavnih kompozitora i tekstopisaca.

2020. - U 104. godini života Umro Kirk Daglas (Douglas), legendarni američki glumac, scenarist i producent. Iako je bio više puta nominovan, tek s 80 godina dobio je počasnog Oskara za doprinos filmskoj umjetnosti. Ima svoju zvijezdu na Šetalištu slavnih. Godine 1996., doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi "Udar sreće".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.