ITALIJANSKI FARMERI

"Traktorska armija" okuplja se na kapijama Rima

Liderka krajnje desnice redovno kritikuje regulativu EU kao napad na poljoprivredne interese Italije

Italijanski farmeri. AP

FENA

5.2.2024

Desetine italijanskih farmera sa traktorima počeli su da se okupljaju u ponedeljak na rubu Rima obećavajući velike demonstracije kako bi izvršili pritisak na vladu da poboljša njihove radne uslove.

Italija je jedna od brojnih zemalja širom Evrope u kojima su poljoprivrednici organizovali višesedmične demonstracije tražeći niže poreze na gorivo, bolje cijene za svoje proizvode i ublažavanje ekoloških propisa EU za koje kažu da otežava konkurenciju sa jeftinijim stranim proizvodima.

Pedesetak traktora iz Toskane okupilo se na Via Nomentani, glavnoj cesti u centralnom Rimu. Do petka se očekuje između 1.500 i 2.000 traktora, rekao je za AFP Andrea Papa, suosnivač pokreta za obnovu poljoprivrede.

Poljoprivrednici traže sastanak sa nekim ministrom u Vladi.Oko 200 traktora okupilo se i pored autoputa u Torinu.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da je bijes farmera uzrokovan "okolišnom tranzicijom" za koju je rekla da pogađa živote farmera.

Liderka krajnje desnice redovno kritikuje regulativu EU kao napad na poljoprivredne interese Italije. Ali je istakla kako se poljoprivredna pomoć EU Italiji povećala za pet do osam milijardi eura nakon ponovnih pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.