NJEMAČKA

Lažno se predstavio kao vlasnik kompanije: Banka iz Bavarske mu prebacila na račun u inostranstvu 180.000 eura

Iz banke je rečeno kako se većina doznačenog iznosa može vratiti vlasniku

Kreissparkasse banka. Fenix magazin

S. S.

5.2.2024

Velika prevara dogodila se u banci u gradu Švandorf u njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj. Dosad nepoznata osoba predstavila se kao direktor tvrtke iz Švandorfa. Prevarant je uspio telefonom dogovoriti prijenos više od 180.000 eura na račune u inostranstvu, piše Fenix magazin.

Kako navode njemački mediji, muškarac je u petak dogovorio transfere preko 180.000 eura na račune u inostranstvu. Računovođa tvrtke uspio je zaustaviti daljnja zaduženja. Odmah je nazvao banku kada je primijetio zaduženja s računa kompanije. Kriminalistička policija Amberga preuzela je slučaj i sada istražuje prijevaru.

Iz banke je rečeno kako se većina doznačenog iznosa može vratiti vlasniku. Kompanija će dobiti svoj novac natrag u kratkom roku, tako da nije prouzrokovana nikakva šteta.

Prema informacijama iz banke, za telefonske naloge za plaćanje morate se identificirati “na osnovu nekoliko strogih kriterija”. Oni su definirani na takav način da ih “samo vlasnik računa može znati”. U ovom slučaju, međutim, pozivatelj je bio dobro informisan.

Kako bi dodatno povećali sigurnost u platnom prometu, banka kaže da će za nekoliko sedmica uvesti novu metodu telefonske autentifikacije putem aplikacije za mobilni telefon. Kako bi izbjegli prevare, klijenti će “imati mobitel i odgovarajući pristupni kod za aplikaciju”. Preporučuju da svaki kupac koristi ovu metodu provjere autentičnosti. Osim toga, povjerljivi podaci ne smiju se prosljeđivati ​​trećim stranama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.