UKRAJINA

Zelenski razgovarao sa šefom IAEA-e o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporož

Elektrana u Zaporožju pod kontrolom je Rusije od marta 2022, ubrzo nakon početka rata u Ukrajini

AP Photo/Efrem Lukatsky

Anadolija

6.2.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje (ZNPP), najvećom u Evropi i među 10 najvećih u svijetu, s čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u glavnom gradu Kijevu.

Strah od nuklearne katastrofe

- Strane su razgovarale o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u privremeno okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje i rizicima koje predstavlja njena okupacija od strane ruskih trupa - navodi se u saopćenju ukrajinskog predsjedništva.

Zelenski je rekao da je jedini način da se spriječi nuklearna nesreća u postrojenju "njena potpuna demilitarizacija, deokupacija i ponovno uspostavljanje kontrole nad postrojenjem od strane Ukrajine".

Elektrana u Zaporožju pod kontrolom je Rusije od marta 2022, ubrzo nakon početka rata u Ukrajini. Od tada i dalje postoji strah od nuklearne katastrofe, jer se i Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje u blizini elektrane.

- Važna razmjena s predsjednikom Zelenskim neposredno prije odlaska na prvu liniju i ZNPP. IAEA nastavlja svoj rad na sprečavanju nuklearne nesreće u Ukrajini. Hvala vam, predsjedniče Zelenski na vašoj neizostavnoj potpori u ovim naporima - napisao je Grosi na mreži X.

Procjena o važnim sigurnosnim pitanjima

Ranije tokom dana, Grosi je razgovarao s ukrajinskim ministrom energetike Hermanom Haluščenkom, kao i s Olehom Korikovom, vršiteljem dužnosti šefa Ukrajinskog državnog inspektorata za nuklearnu regulativu, i Petrom Kotinom, čelnikom ukrajinskog nacionalnog dobavljača nuklearne energije Energoatom.

Prema IAEA-i, Grosi putuje u Zaporožje "kako bi raspravio i procijenio važna pitanja i nedavni razvoj događaja koji se odnose na još uvijek krhku nuklearnu sigurnost i sigurnosnu situaciju na lokaciji, uključujući smanjeni broj osoblja koje radi u ovom velikom postrojenju".

Bit će to četvrti put da Grosi prelazi liniju fronta kako bi posjetio ZNPP, čijih je šest reaktora zatvoreno gotovo 18 mjeseci i ne proizvode električnu energiju, ali još uvijek sadrže velike količine nuklearnog goriva koje se mora čuvati na sigurnom, uključujući adekvatno hlađenje i sigurnost, saopćila je agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.