DRUGI OVOSEDMIČNI

Novi gaf Bajdena: Ovaj put je Angelu Merkel zamijenio Helmutom Kolom

Bajden se ponovo prisjetio razgovora s evropskim liderom koji je preminuo godinama ranije

Džo Bajden. AP

N. H.

8.2.2024

Nakon što je početkom sedmice zamijenio francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) s Fransoom Miteranom (Francois Mitterrand), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) dva puta je spomenuo Helmuta Kola (Kohl), pokojnog njemačkog kancelara, dok je govorio o razgovoru iz 2021. godine. 

Bajden se ponovo prisjetio razgovora s evropskim liderom koji je preminuo godinama ranije, a ponovo je tema bio napad Kapitol i sastanak članova G7 u Velikoj Britaniji 2021. godine. 

Na oba događaja Bajden je rekao da ga je "Helmut Kol", koji je umro 2017., pitao kako bi reagirao kada bi pročitao o ljudima koji su upali u britanski parlament i ubili oficire "kako bi zaustavili izbor premijera". Na spomenutom sastanku bila je Angela Merkel.

Zbog gafova nije siguran ni Donald Tramp (Trump), te to za svoju kampanju koristi Niki Hejli (Nikki Haley).

Ona je u svojoj reklamnoj kampanji prošle sedmice Trampa i Bajdena zbog njihovih gafova nazvala "prgavim starcima".

Anketa NBC Newsa, provedena prošlog mjeseca, pokazala je da 76 posto glasača, uključujući polovinu demokrata, kaže da ima zabrinutost za Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje. Nacionalna anketa je, također, pokazala da 48 posto birača ima zabrinutost za Trumpovo mentalno i fizičko zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.