ZBUNIO SE

Video / Novi gaf Bajdena, sapleo se o žicu

Nisam odobrio nova bušenja, rekao je američki predsjednik

Džo Bajden se sapleo. PRINTSCREEN

A. O.

8.11.2022

Novi bizarni gaf Džo Bajdena (Joe Bidena) ponovo se desio i to dok je govorio na političkom skupu podrške guvernerki savezne države Njujork (New York) uoči nadolazećih međuizbora.

Bajden se spotaknuo o žicu koja se nalazila odmah do govornice.

- Ups, gazim po… tu je… crno je. Bilo kako bilo - rekao je 79-godišnji Bajden.

Na to su se okupljeni na skupu nasmijali. Američki se predsjednik od tog sitnog gafa brzo oporavio te nastavio s govorom.


Bušenje nafte

Kada je došao red da Bajden govori o energetskoj politici, jedan ga je učesnik skupa optužio da potiče bušenje nafte.

- Nema više bušenja. Nisam odobrio nova bušenja - rekao je američki predsjednik.

Učesnik skupa mu je zatim rekao da je odobrio "dodatnih pet godina odobalnog bušenja".

- Ne, ja… – rekao je Biden, međutim osoba ga je prekinula.

- U Atlantskom i Tihom oceanu, ali u Antarktiku i Meksičkom zaljevu - rekao je.

- To je odobreno prije nego što sam postao predsjednik. Pokušavamo raditi na tome, riješiti to - rekao je Bajden i zaključio govor na skupu.


Tanka većina

Zbog takvih i sličnih gaf Džo Bajdena (Joea Bidena) koji mu se znaju potkrasti te historijsko niske podrške među Amerikancima, stratezi Demokratske stranke Bajdena su držali podalje od ključnih predizbornih skupova.

Međuizbori za Zastupnički dom i Senat Kongresa SAD-a koji će se održati u srijedu figuriraju kao referendum o prve dvije godine mandata nekog predsjednika. Demokratska stranka u Zastupničkom domu trenutno ima tanku većinu. 220 od 435 zastupnika dok je u Senatu praktički izjednačeno. 48 zastupnika Demokratske stranke i dva nezavisna nasuprot 50 zastupnika Republikanske stranke. U slučaju da glasanje u Senatu završi izjednačeno, tada presudni glas daje potpredsjednica Kamala Heris (Harris), članica Demokratske stranke.

Na međuizborima obično bolje prolazi opozicija pa je zato demokratima bilo važno da Bajden sa svojih 40 posto popularnosti među Amerikancima ne našteti nijednom kandidatu koji se nalazi u tijesnoj utrci. Ako demokrati izgube kontrolu nad Kongresom, Bajden najvjerovatnije neće moći realizirati svoje političke i druge planove. Na primjer, u pitanje bi mogla doći pomoć koju SAD od početka ruske invazije na Ukrajinu šalje Kijevu.

- Bajden tokom posljednjih nekoliko mjeseci nije bio učinkovit glasnogovornik. Zabijamo previše autogolova - rekao je za The Telegraph jedan bivši visoki zvaničnik Bijele kuće.


- Vraćamo se na pitanje je li Bajden spreman za prilično tešku i dugačku izbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora 2024. godine - dodao je zvaničnik te ustvrdio da će ishod međuizbora biti "katastrofalan" te da će doći do mnogo preispitivanja.

U konačnici, doći će se do zaključka da Biden Demokratsku stranku neće moći voditi na izborima 2024. – rekao je zvaničnik.

O tome koliko se demokrati muče svjedoči i činjenica da nije sigurno da će demokratska guvernerka savezne države Njujork (New York) Keti Hočul (Kathy Hochul), države koja je tradicionalno naklonjena Demokratskoj stranci, uspjeti pobijediti republikanca Leja (Leeja) Zeldina. Izbori će pokazati je li joj Bajden pomogao ili odmogao.

The Telegraph piše da Bajden sa svojim savjetnicima već razgovara o kampanji za izbore 2024. Jedan bivši član njegova osoblja rekao je Telegraphu da sumnja da ga iko može odgovoriti od kandidature na idućim predsjedničkim izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.