HUMANITARNA KRIZA

Ministrica vanjskih poslova Australije obustavila pomoć Gazi bez potpunih dokaza

Dosije izraelske obavještajne službe kojim se razotkrivaju optužbe je u nedavnim izvještajima opisan kao veoma slab

Penny Wong. The Guardian

Dž. R.

8.2.2024

Ministrica vanjskih poslova Australije Peni Vong (Penny Wong) rekla je da nije imala sve dokaze o ozbiljnim optužbama u vezi s ključnom agencijom Ujedinjenih nacija koja je dostavljala pomoć Gazi prije nego što je odlučila zaustaviti finansiranje.

Više informacija

Australija, SAD i Velika Britanija bile su među više od 10 donatora koji su obustavili finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), nakon što je izraelska vlada navela da je čak 12 članova agencije uključeno u akciju napada 7. oktobra.

Vong je rekla da je razgovarala s generalnim komesarom Filipom Lazarinijem (Philippe Lazzarini) i da radi na okončanju suspenzije, uključujući traženje više informacija o navodima od agencije i izraelske vlade.

Odgovarajući na pitanje da li su u potpunom posjedu činjenica u vezi s optužbama, odgovorila je da nisu.

Slab dosije

Ona je rekla da je primarna briga osigurati da drugi donatori, posebno oni koji nisu obezbijedili svoju sljedeću rundu operativnog finansiranja, steknu više povjerenja u obim dokaza u vezi s optužbama do kraja mjeseca.

- Vidjeli smo ove optužbe. Ja sam, zajedno s drugim zemljama, pauzirala donacije jer su optužbe ozbiljne, što je i sama UNRWA priznala - rekla je Vong.

Dosije izraelske obavještajne službe kojim se razotkrivaju optužbe je u nedavnim izvještajima opisan kao jako slab, što povećava kontrolu nad odlukom o pauziranju pomoći.

Humanitarne agencije i palestinske diplomate apelirali su da se finansiranje vrati, navodeći ekstremne humanitarne potrebe naroda Gaze dok Izrael nastavlja svoju vojnu operaciju na opkoljenoj teritoriji.

Dvije istine

- Postoje dvije nepobitne istine o UNRWA. Prva je da je neophodno pružiti podršku i pomoć Palestincima u Gazi, a druga je da su optužbe ozbiljne i da se ne mogu jednostavno zanemariti – izjavila je Vong.

Također je naglasila da se zamrzavanje odnosi na šest miliona dolara u nedavno najavljenom finansiranju UNRWA, a ne na njene redovne doprinose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.