GLAVNI KOMANDANT

Zelenski smijenio Zalužnog, imenovana zamjena

Sreo sam se sa generalom Zalužnim, zahvalio mu se na dvije godine službe, napisao je Zelenski

Valeri Zalužnji. Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

S. S.

8.2.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otpustio je glavnog komandanta Valerija Zalužnog, a umjesto njega je imenovan Aleksandar Sirski.

Volodimir Zelenski razriješio je dužnosti glavnog komandanta Valerija Zalužnog, a na njegovo mjesto imenovao generala Aleksandra Sirskog.

Dvije godine službe

- Sreo sam se sa generalom Zalužnim, zahvalio mu se na dvije godine službe - napisao je Zelenski u postu u Telegramu na kojem je predsjednik stajao zajedno sa Zalužnim.

- Razgovarali smo i ko bi mogao da se pridruži rukovodstvu Oružanih snaga. Sada je vrijeme za takvo resetovanje - dodao je Zelenski.

Saopćenje je uslijedilo nakon izvještaja medija, koji su se pozivali na anonimne izvore u vladi.

Zelenski je potvrdio u intervjuu 4. februara za italijansku medijsku kuću Rai News da planira resetovanje ukrajinskog rukovodstva velikih razmjera koje bi moglo uključiti nekoliko kadrovskih promjena mimo vojske.

Promjena pristupa

Zalužni je, uz predsjednika, objavio sličnu poruku, također sa zajedničkom fotografijom.

- Upravo smo se sastali sa predsjednikom. Važan i ozbiljan razgovor. Donesena je odluka o potrebi promjene pristupa i strategije - napisao je Zalužnji.

- Izazovi 2022. godine se razlikuju od onih 2024. godine. Stoga, svi moraju da se mijenjaju i prilagođavaju novim realnostima. Da zajedno pobijedimo - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.