PODACI WHO-A

Više od 5,5 miliona slučajeva denga groznice u 2023. godini

Broj slučajeva se povećava u martu, junu, septembru i decembru, općenito poznatim kao "kišni periodi"

Ilustracija. Anadolija

Anadolija

9.2.2024

Raman Velajudan (Velayudhan), direktor odjela za tropske bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavio je da je u svijetu 2023. godine otkriveno više od 5,5 miliona slučajeva denga groznice.

Hiljade smrtnih slučajeva

Govoreći u Ženevi, rekao je da je prošle godine registrovano 5.000 smrtnih slučajeva od ove bolesti.

Velajudan je rekao da su se komarci, koji su glavni prenosioci denga groznice, proširili u više zemalja u mediteranskom regionu, južnoameričkim zemljama i nekim dijelovima Afrike pod utjecajem promjena životne sredine i klimatskih uslova.

Podvukao je da je 2023. godine na američkom kontinentu prijavljeno 4,5 miliona slučajeva denga groznice, što je najveći broj zabilježen na istom kontinentu u godini.

Napominjući da slučajevi prijavljeni u Brazilu čine 68 posto slučajeva denga groznice zabilježenih u Americi, Velajudan je istakao da je u Americi u januaru 2024. prijavljeno 373.709 slučajeva denga groznice.

- Zemlje, partneri i zajednice moraju raditi zajedno u borbi protiv denga groznice i biti spremni da otkriju prijenos denga i drugih bolesti koje prenose komarci u tropskim krajevima - rekao je Velajudan.

Teški simptomi

Denga groznica je uobičajena u tropskim područjima, a uzrokuje visoku temperaturu, glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i u najtežim slučajevima krvarenja koja mogu dovesti do smrti.

Broj slučajeva se povećava u martu, junu, septembru i decembru, općenito poznatim kao "kišni periodi".

Naučnici upozoravaju da visoke temperature i dugotrajne kiše uzrokuju porast broja komaraca koji prenose malariju i denga groznicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.