TVRDE IZRAELSKI MEDIJI

Netanjahu obavijestio Blinkena da bi ofanziva u Rafahu mogla početi u roku dvije sedmice

Navode i da je vojska odobrila kopnenu operaciju u Rafahu

Entoni Blinken i Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

9.2.2024

Izraelski mediji objavili su u petak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) obavijestio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) da bi kopnene operacije u Rafahu na jugu Pojasa Gaze mogle početi u roku od dvije sedmice.

Ovu informaciju objavio je izraelski Kanal 12, dok je javni emiter KAN objavio da će operacija vojske u Rafahu početi nakon što se završi velika evakuacija stanovnika iz grada.

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug.

Izraelski mediji navode i da je vojska odobrila kopnenu operaciju u Rafahu, nakon što je Netanjahu u petak naredio vojsci da pripremi vojni plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

- Nemoguće je postići cilj rata - eliminaciju Hamasa ostavljanjem četiri bataljona Hamasa u Rafahu - objavila je Netanjahuova kancelarija na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je jasno da intenzivne aktivnosti u Rafahu zahtijevaju da se civili evakuišu iz područja borbenih dejstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.