TENZIJE NA ISTOKU

Rat u Ukrajini: Rumunija zbog napada ruskih dronova na Odesu podigla avijaciju

Ministarstvo odbrane Rumunije je izdalo saopćenje da su podigli lovce F-16 kao odgovor na masovni napad ruskih bespilotnih letjelica na Odesu

Intervenisao je lovac F-16. AP

D. Dž.

10.2.2024

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije izdao je zračni alarm u okruzima Tulcea i Galati koji graniče s Odesom. Stanovnici su primali obavijesti "RO-Alert" do skoro 3 sata ujutro, a drugi alarm se dogodio u 5 ujutro i trajao je do 6:20 ujutro, prema rumunskom ministarstvu obrane. Nadalje, lovci F-16 sa vojnog aerodroma Fetesti prebačeni su "za izvođenje misija potrage u nacionalnom zračnom prostoru u ovoj situaciji", navodi se u saopštenju.

Iako tokom uzbuna nisu zabilježene povrede rumunskog zračnog prostora, Ministarstvo odbrane Rumunije naglašava svoju osudu napada Ruske Federacije na civilnu infrastrukturu u ukrajinskim dunavskim lukama, osuđujući ih kao neopravdane i u ozbiljnom kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Ukrajinske zračne snage izvijestile su da je Rusija izvela napad sa 31 dronom, od kojih su 23 oborena. Napad u Odesi dogodio se u tri vala, što je rezultiralo žrtvama i oštećenjem civilne infrastrukture u Odesi i Izmailu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.