RATOM POGOĐENI I RUMUNI

Incident u Crnom moru: Brod eksplodirao nakon što je naletio na pomorsku minu

Svi članovi posade, koji su plovili pod zastavom afričke države Togo, spašeni su i prevezeni na liječenje u luku Sulia, blizu Ukrajine

Eksplozija je odjeknula nedaleko obale. Twitter

N. Č.

20.9.2023

Rumunska agencija za pomorsko spašavanje (MRCC) proglasila je uspješnu misiju spašavanja nakon što je brod Seama eksplodirao usljed sudara s pomorskom minom u Crnom moru. Svi članovi posade, koji su plovili pod zastavom afričke države Togo, spašeni su i prevezeni na liječenje u luku Sulia, blizu Ukrajine.

Eksplozija je odjeknula nedaleko od obale, 40-ak kilometara od kopna, izazivajući hitnu reakciju Centra za koordinaciju pomorskog spašavanja (MRCC). Flotmon, servis za praćenje brodova i pomorsko obavještavanje, primio je signal za pomoć od posade broda oko 06:50 sati po lokalnom vremenu u srijedu ujutro.

Iako brod Seama, prema dostupnim fotografijama, još nije potonuo, voda prodire u trup, što ozbiljno prijeti njegovom potapanju.

Brod Seama planirao je isploviti 12. septembra iz jedne od turskih luka, s odredištem u ukrajinsku luku Izmail. Ova ukrajinska luka često je meta ruskog granatiranja, a posljednjih sedmica bilježe incidente u kojima su tri ruske bespilotne letjelice sletjele na rumunski teritorij, s najvjerovatnijim ciljem - ukrajinskom lukom Izmail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.