VATIKAN

Argetinski predsjednik danas kod pape: U kampanji ga nazivao imbecilom i komunistom

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milej je ublažio svoj ton i zagovara posjetu pape Franje Argentini

Papa Franjo i Milei. Vatican Media via AP, HO

S. S.

12.2.2024

Argentinski predsjednik Havijer Milej (Javier Milei) u ponedjeljak će prvi puta biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnjaka iz Buenos Airesa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku ekonomsku krizu.

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomist se nalazi u svojoj prvoj službenoj posjeti Rimu, dva mjeseca nakon stupanja na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dvojica čelnika razgovarati o mogućoj posjeti pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke Crkve 2013.

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milej je ublažio svoj ton i zagovara posjetu pape Franje Argentini.

Milej je tokom svoje predsjedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, "imbecilom" te ga je optužio za promicanje komunizma. No, nakon toga se izvinio, kazavši da ga "poštuje kao poglavara Katoličke Crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca".

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji. U novembru ga je Franjo nazvao i čestitao mu na izbornoj pobjedi, a u nedjelju su se dvojica smješkala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.