NJEMAČKI KANCELAR

Šolc tvrdi da će njegova vlada povećati vojnu potrošnju

Šolc je to govorio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump izazvao bijes među američkim saveznicima

Njemački kancelar Olaf Šolc. AP Photo/Markus Schreiber

FENA

12.2.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u ponedjeljak je kazao da vojne kompanije mogu računati na to da će njegova vlada povećati vojnu potrošnju i da će ispuniti svoju obavezu da potroši dva posto BDP-a na vojsku, na osnovu članstva u NATO-u.

Šolc je to govorio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump izazvao bijes među američkim saveznicima, sugerirajući da Sjedinjene Države možda neće zaštititi ostale članice NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

Dok je bio na vlasti, Trump je javno kritizirao zemlje koje nisu ispunile cilj NATO saveza da troše dva posto bruto domaćeg proizvoda na vojsku.

Šolc je kazao da se njemačka i evropska vojna industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja jer je rat u Ukrajini razotkrio kako se evropski proizvođači bore da zadovolje potražnju za municijom.

Šolc je bio u posjeti budućoj lokaciji Rheinmetallove fabrike oružja u centralnoj Njemačkoj.

- Moramo se odmaći prema velikoj proizvodnji vojne opreme - kazao je Šolc.

- Ne samo Sjedinjene Države, nego i sve evropske zemlje moraju učiniti još više da podrže Ukrajinu. Do sada pružena obećanja nisu dovoljna. Njemačka moć sama po sebi nije dovoljna – dodao je.

Scholz je rekao da bi vojska i njemačka vojna industrija sada mogle ovisiti o posvećenosti Berlina ispunjavanju cilja NATO-a o ulaganju dva posto BDP-a u vojsku.

- To je hitno potrebno. Jer koliko god ova realnost bila surova, mi ne živimo u vremenima mira - rekao je Šolc, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.