HJUSTON

Šokantni detalji o napadu u mega-crkvi: Žena pranirala izvršiti masakr, povrijeđen petogodišnjak

Nasilje je moglo biti mnogo gore da se pucnjava dogodila tokom ranije i veće nedjeljne molitve, rekli su iz policije

S lica mjesta napada. AP

N. H.

12.2.2024

Žena osumnjičena za pucnjavu u mega-crkvi Lejkvudu u Kaliforniji identifikovana kao Dženis Moreno (Janice, 36), javlja Houston Chronicle.

Detektivi su naveli da je Moreno pucala i povrijedila jednog čovjeka puškom AR-15 nakon što je ušla u crkvu u Lejkvudu. Zatim je oružje uperila u dvojicu policajaca van dužnosti, koji su je pucali i ubili.

Prije nego što je ubijena, Moreno je navodno rekla da ima bombu. Detektivi su zatražili nalog za adresu povezanu sa Moreno kako bi potražili dokaze o bombi, kao i njen motiv i namjere za pucnjavu.

Policija je saopćila da se napad desio u jednoj od najvećih megacrkava u SAD.

Još dvije osobe su upucane i ranjene, uključujući petogodišnjeg dječaka koji je ušao u crkvu sa napadačem i koji je prebačen u bolnicu u kritičnom stanju.

Kako je saopćila policija, nasilje je moglo biti mnogo gore da se pucnjava dogodila tokom ranije i veće nedjeljne molitve.

Pucnjava u crkvi

Zvuk pucnjave u mega-crkvi, koja je ranije bila dom NBA tima Hjuston Rokets, zatekao je okupljene vjernike nešto prije 14 sati u nedjelju, otprilike u vrijeme kada su se mnogi ljudi spremali da gledaju Super Bowl, javlja AP.

Šef policije Hjustona je rekao da je žena ušla u crkvu u kaputu i sa​ ​rancem, naoružana puškom.

Finer je rekao da je žena ušla u crkvu sa dječakom, ali nije opisao njihovu vezu.

Žena je počela pucati i suočila se sa dvojicom policajaca van dužnosti, policajcem iz Hjustona i agentom Teksaške komisije za alkoholna pića, koji su uzvratili vatru.

Finer je rekao da je žena rekla policajcima nakon što je upucana da postoji bomba, ali pretresom nije pronađen eksploziv.

On i drugi nadležni na licu mjesta pohvalili su policajce koji su ubili strijelca.

Žrtve napada

Vlasti nisu objavile identitet bilo koga umiješanog u pucnjavu.

Nije jasno kako je dječak, koji je odveden u dječju bolnicu u Hjustonu.

Na pitanje da li je dječaka upucao jedan od policajaca koji nije bio na dužnosti, Finer je rekao da ne želi spekulisati, ali je dodao: "Ta žena, osumnjičena, dovela je bebu u opasnost. Svalit ću tu krivicu na nju."

Vlasti su drugu žrtvu opisali kao muškarca u 50-im godinama koji je ranjen u kuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.