U KAIRU

U Egiptu počeo sastanak o primirju u Gazi

Na sastanku se razgovara o oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelske taoce i prekidu vatre u Gazi

Hamas je prošle sedmice predložio plan u tri faze. AP

Anadolija

13.2.2024

U egipatskoj prijestolnici Kairu u utorak je počeo četverostrani sastanak, kako bi se razgovaralo o primirju u Pojasu Gaze, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Sastanku prisustvuju direktor CIA-e Vilijam Burns (William ), šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel, katarski premijer Šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani (Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani) i šef Mosada David Barne (Mossad).

- Na sastanku se razgovara o oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelske taoce i prekidu vatre u Gazi - objavio je državni kanal „Al Qahera News“, pozivajući se na egipatski izvor.

Delegacija Hamasa posjetila je egipatsku prijestolnicu prošle sedmice radi razgovora o mogućoj razmjeni talaca s Izraelom.

Hamas je prošle sedmice predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji prema palestinskom izvoru uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum o prekidu vatre u Gazi razrađen je tokom prošlomjesečnog sastanka najviših zvaničnika SAD, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Premijer za genocid optuženog Izraela Benjamin Netanyahu je, međutim, odbio Hamasovu ponudu za prekid vatre i obećao da će nastaviti rat u Gazi do pobjede nad palestinskom grupom.

Izrael vjeruje da se u Gazi drže 134 Izraelca nakon što je izraelska vojska u ponedjeljak uspjela osloboditi dva taoca u gradu Rafah u južnom Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijena su 28.473 Palestinca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.