NJEMAČKI GIGANT

"Rheinmetal" povećava proizvodnju granata na 200.000 godišnje

Rat u Ukrajini je naglo povećao potražnju za artiljerijskom municijom

Najveći proizvođač granata na svijetu. Platforma X

D. Dž.

14.2.2024

Najveći koncern iz oblasti vojne industrije u Evropi, čuveni "Rheinmetal" povećava svoje proizvodne kapacitete za novu fabriku granata. Buduća tvornica bit će specijalizirana za proizvodnju artiljerijske municije, eksploziva i komponenata za raketnu artiljeriju. 

Planira proizvesti približno 200.000 artiljerijskih granata godišnje, kao i do 1.900 tona RDX eksploziva i, potencijalno, drugih komponenata za proizvodnju punjenja oružja. Mogla bi se razmotriti i proizvodnja raketnih motora i eventualno  bojevih glava, posebno za projekt njemačke raketne artiljerije.

Armin Papperger, predsjednik "Rheinmetalla", naglasio je važnost osiguranja njemačkog strateškog suvereniteta u domeni municije velikog kalibra. Naveo je i da ovom novom tvornicom želi uspostaviti evropski centar za proizvodnju artiljerijske municije. 

Samostalna proizvodnja

Nova tvornica "Rheinmetall" omogućit će Bundeswehru da zadovolji vlastite potrebe domaćom proizvodnjom i, posebno u kriznim vremenima, osigurati neograničene transfere partnerskim državama. To će eliminirati prethodnu ovisnost o izvoznim dozvolama koje izdaju druge zemlje, dajući Njemačkoj suverenitet u ovoj kritičnoj domeni nacionalne sigurnosti.

Ova nova fabrika radit će uglavnom autonomno, sa svim potrebnim koracima za proizvodnju artiljerijskih granata koji će se provoditi na licu mjesta. 

Domaće potrebe 

Nakon perioda izgradnje od skoro dvanaest mjeseci - od datuma ugovora - početni godišnji kapacitet bit će 50.000 granata. Početni udio Njemačke u dodatnoj vrijednosti startat će s 50 posto, postepeno će se povećavati u drugoj godini proizvodnje do 80 posto i dosegnuti 100 posto u trećoj godini. Do tada će Njemačka imati potpuno samodovoljnu opskrbu artiljerijskom municijom, s dodatnom vrijednošću koja će se u potpunosti stvarati unutar zemlje.

Kad je riječ o količini, godišnji kapacitet će dostići 100.000 čahura u drugoj godini proizvodnje, a kasnije će porasti na 200.000 čahura godišnje. Proizvodni kapaciteti dostupni u zapadnom svijetu nisu strukturirani da zadovolje potražnju u ovoj mjeri. Kao i druge zemlje, Njemačka stoga planira nabavku velikih količina municije tokom dužeg perioda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.