ZARADILA MILIONE

FBI raskrinkao influencericu: Rusima slala dijelove za oružje

Iza fotografija se nalazila žena koja je Rusiji slala milione dolara

Kristina Puzireva: Priznala krivnju. Instagram

D. H.

16.2.2024

 Rusko-kanadska državljanka je u ponedjeljak je pred američkim sudom priznala krivnju za pranje novca u multimilijunskoj shemi slanja komponenti bespilotnih letjelica i projektila u Rusiju. Instagram 32-godišnje Kristine Puzireve pun je snimaka koje se mogu vidjeti kod mnogih influencera koji putuju svijetom. Na jednoj fotografiji pozira ispred bale sijena, na drugoj drži ruku muškarca i hoda prema veličanstvenoj ruševini, na trećoj pak vježba jogu usred prekrasne prirode.

No, ono što je neobično je kontekst. Iza fotografija se nalazila žena koja je Rusiji slala milione dolara vrijednu američku elektroniku kako bi se mogla koristiti prilikom invazije na Ukrajinu.

Slali potrebne čipove

- Kristina Puzireva i suoptuženici navodno su kupili i Rusiji poslali milijune dolara vrijedne elektronike iz SAD-a kako bi podržali invaziju na Ukrajinu. Njihovo pranje novca je izravno povezano s 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od 7 milijuna dolara, na rusku bojišnicu - rekla je u ponedjeljak Erin Keegan, posebna agentica zadužena za istragu, u priopćenju za tisak američkog ministarstva pravosuđa, a prenosi Vice.

Čipovi su od velike važnosti za svaku vojsku, a Rusija je tijekom rata u Ukrajini potrošila ogromne količine svojih zaliha na projektile, bespilotne letjelice i drugo streljivo. Mada je nakon invazije na Ukrajinu SAD uveo sankcije Rusiji i ograničio izvoz u tu zemlju, u ruskom oružju su se i dalje nalazili nedavno proizvedeni američki poluvodiči. Slučaj Puzireve pokazuje kako su neki od njih stigli do ruske vojske.

Uhiapšena je krajem oktobra 2023.

Puzireva i njezin suprug Nikolaj Golcev živjeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali sa Salimdzhonom Nasriddinovim iz Brooklyna. Prema američkom ministarstvu pravosuđa, par bi doletio u New York iz Kanade, kupio elektroniku preko lažnih tvrtki, a zatim je slao u Rusiju. Mnogi isporučeni dijelovi imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje dijelova i pošiljki s optuženicima.

Trojka je uhićena krajem listopada 2023. Kako navodi FBI, Puzireva i njezin suprug su tijekom ove sheme zaradili veliku količinu novaca. Prema sudskim dokumentima, ona se jednom prilikom požalila da je morala otvoriti 80 različitih računa za pohranu 3 milijuna dolara za suradnika. "Prsti me već bole od laptopa", napisala je 2023. Golvecu.

Instagram: Sretan par koji putuje svijetom

U sedmicama koji su prethodili uhićenju, na Instagramu Puzireve mogle su se vidjeti fotografije sretnog para koji putuje svijetom. Na jednoj od niza fotografija Puzireva pozira ispred crkve u Bergamu u Italiji.

U selfieju objavljenom 22. juna 2022., istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Mikolajiv, pozirala je u jednom trgovačkom centru. Puzireva je priznala krivnju, ali još nije osuđena. Njezin suprug i Nasriddinov još uvijek čekaju suđenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.