JORDANSKI MINISTAR

Safadi: Ratni zločini u Gazi moraju biti okončani

Neprihvatljivo je opet nastaviti kucati okolo i ne prepoznati da je problem u izraelskoj politici

Ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi. Anadolija

Anadolija

18.2.2024

Ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi (Ayman) poručio je danas da je neophodno hitno okončati “ratne zločine“ nad Palestincima u Pojasu Gaze koji je na udaru žestokih izraelskih napada od 7. oktobra prošle godine, javlja Anadolija.

Safadi je poručio da ništa ne može opravdati nastavak uništavanja sredstava za život dva miliona ljudi, kao ni napade na bolnice i ubistvo 12.000 djece u Pojasu Gaze.

- Neprihvatljivo je opet nastaviti kucati okolo i ne prepoznati da je problem u izraelskoj politici, da Izrael ne želi priznati pravo palestinskog naroda na postojanje - rekao je Safadi na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj.

Ističući kako Izrael čini sve da ugrozi rješenje o dvije države na Bliskom istoku, Safadi je kazao da Palestinci imaju neosporna prava.

- Oni imaju prava, ta prava su ugrađena u međunarodno pravo, ta prava su ugrađena u humanitarno pravo, prava miliona da postoje u svojoj vlastitoj državi, nezavisnoj, suverenoj, od 4. juna 1967. godine - dodao je.

Poručio je da Jordan traži budućnost mira u arapskom svijetu za Palestince, za Izraelce, za sve.

- Cijeli svijet sada govori da je jedini put naprijed rješenje s dvije države. Cijeli svijet govori da humanitarnu pomoć treba dozvoliti u Gazu. Cijeli svijet govori da civile treba zaštititi, a Izrael nije učinio ništa od toga - dodao je Safadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.